Lifestyle

10 stvari, ki jih morate vedeti, ko postanete vegan

Ko se odločimo za spremembo v življenju, smo po navadi zelo vzhičeni in hkrati malo prestrašeni. Včasih so naša pričakovanja lahko tudi malo popačena in ne odražajo prave slike. Danes sem se zaradi teh razlogov odločila, da napišem blog o tem, kaj morate vedeti predno postanete vegan. Naredila sem seznam  stvari, ki vam bodo pomagale na vaši novi poti in jih morate vzeti v obzir, da ne boste kasneje razočarani ali pa celo, da boste mislili, da veganstvo ni za vas.

Dejstvo je, da veganstvo ni trend kot nekateri zmotno mislijo ampak je klic k bolj ozaveščenemu življenju, ki kliče k temu, da nismo važni več samo mi ampak je važno kako s svojimi vsakdanjimi odločitvami vplivamo na sebe, svet okoli nas in druga bitja.

1.Na začetku se lahko počutite slabše

Se je že zgodilo, da sem slišala kakšno izkušnjo od koga, ki se je odločil, da poizkusi z vegansko prehrano, pa je kmalu obupal saj se je počutil slabše kot prej. Slabše počutje je čisto mogoče a ne zaradi tega ker nam primanjkuje hranil in naše telo potrebuje meso, mleko ali jajca ampak je vzrok za slabše počutje tiči drugje. Namreč, ko izločite iz prehrane meso, mleko in jajca, se v vašem telesu zgodi naslednje. Prebava rastlinske prehrane je veliko lažja in vaše telo pridobi čas, ki ga lahko porabi drugje in tako veselo začne pometati hišo in čistiti nesnago, ki se je v vas nabirala dolgo časa.

Živalska hrana je namreč bogata z nezdravimi nasičenimi maščobami, holesterolom, beljakovinami in ne vsebuje popolnoma nič vlaknin ter vode, kar pomeni, da bo naše telo imelo težko prebavno nalogo.

Ker telo vseh količin vsega kar sem naštela ne more uspešno izločiti iz telesa, se del tega zadržuje v telesu in ker takšno hrano jemo konstantno, telo nima časa, da bi se rešilo strupov. Tako, da je v resnici slabo počutje razlog za veselje. Telo se čisti!!! Ker pa nesnaga pride v kri in kri kroži po telesu, se vaše počutje poslabša. A ne skrbite. Teh tegob bo kmalu in nikar ne obupajte. Ko bo faza čiščenje mimo, se boste počutili veliko bolje. Seveda pa je pri rastlinski hrano pomembno, da je ta nepredelan, nizkomaščobna in uravnotežena.

2.Na nove okuse se je potrebno navaditi

Strastni mesojedci velikokrat poročajo o tem, da je veganska hrana brez okusa. Dobro. Odvisno kaj so poizkusili in koliko je bila ta jed začinjena. Namreč mesna prehrana, še posebej pa procesirana mesna hrana, je polna arom in močnih ojačevalcev okusa. Ker so brbončice nekoga na take močne okuse navajene in se skozi ta proces konstantnega okušanja teh močnih okusov tudi malo zapackajo, se zdi hrana, ki je bolj naravna, neokusna. A skozi čas se brbončice očistijo in navadijo na naravne okuse. Če si jaz predstavljam, da bi od jutri naprej morala jesti neslano hrano, bi se mi verjetno tudi vse zdelo zanič a s časoma bi se takega okusa navadila. Vaše brbončice se bodo drugih okusov počasi navadile in lahko vam zagotovim, da boste v veganski hrani uživali. Na začetku priporočam več začimb s katerimi lahko poustvarite dobre okuse.

3.Veganstvo ni sinonim za zdravje

Zmotno je mišljenje, da je nekdo, ki je vegan že avtomatsko živi zelo zdravo življenje. Res je, da je poraba maščob in količine beljakovin manjša saj imajo rastlinska živila že v osnovi manjši delež maščob in telesu bolj prijazne beljakovine. Če bi radi izvedeli več o samih beljakovinah vam predlagam, da preberete članek Beljakovine- kaj so, koliko jih potrebujemo in ali nam lahko škodujejo. A tudi veganstvo je lahko nezdravo. Na trgu je danes veliko procesirane veganske hrane, ki za naše zdravje ni nikakor koristna. Razne vegi klobae, slame, hrenovke, poustvarjene rastlinske različice mesnih jedi itd., nikakor niso del zdrave in uravnotežene prehrane. Prav tako rastlinska olja, sladkor, ocvrte jedi in živila z visoko vsebnostjo maščob ne spadajo v kategorijo zdravju prijaznih jedi. T.i. junk fooda je v veganstvu veliko in za povrh vsega nas še zelo hitro zvabijo v past hitrih užitkov, ki na dolgi rok našemu počutju ne prinesejo nič koristnega. Torej, vsak, ki si želi biti zdrav vegan naj posega čim več po nepredelanih živilih, naj si kuha doma uravnotežene obroke, ne posega veliko po priboljških in prigrizkih in naj iz svoje kuhinje izključi oz. omeji na minimum, če že ne gre drugače, rastlinska olja in živila, ki vsebujejo veliko maščob. Potem pa je tu še dovolj spanca, gibanja in zmožnosti oblažitve stresa. Zavedati se je potrebno tudi to, da je vsak organizem in njegova presnova, drugačen in da se vsi na določena živila odzivamo drugače. Iz svojih izkušenj pa vam zaupam tole. Sem veliko bolj zdrava od kar sem vegan. Veliko bolj pa tudi čutim vsako greško, ki jo svojemu telesu storim in mi zelo hitro odgovori s slabim počutjem tako, da zelo hitro ugotovim kaj mi ne paše, česa sem prejšnji dan pojedla preveč in se na ta način lahko s poslušanjem svojega telesa orientiram in sledim naravnim potrebam svojega telesa. Skozi čas, ko se telo in um na rastlinski prehrani očistita, je potreba po slabi prehrani vse manjša in že naravno začnemo posegati po zdravju koristnih živilih. To vam zagotovim iz svojih izkušenj.

4.Izguba telesne teže ni zagotovljena

Z vegansko prehrano se zagotovo da izgubiti odvečne kilograme. Namreč iz prehrane se izloči veliko maščobe in telesna teža začne počasi padati. A ni nujno, da je tako. Če nekdo rad še vedno posega po sladkem, je visoko maščobna rastlinska živila v večjih količinah in uporablja živila, ki vsebujejo enostavne sladkorje kot so sladkane pijače, izdelki iz bele moke…, se lahko izguba telesne teže ustavi. Da bi izgubili telesno težo, je potrebno posegati po zdravih živilih in se izogibati dodajanja olj v prehrano. S časoma se bo odvečna maščoba stopila. Proces pa vedno lahko pospešite z vsakodnevnim gibanjem, ki bo pripomoglo k kurjenju maščob.

5.Berite deklaracije na vseh izdelkih

Na začetku moje veganske poti, se najbolj spomnim, kako sem se v trgovinah zgražala nad tem kam vse tlačijo mleko in jajca. Ugotovila sem, da moram resnično vse prebrati, saj se mleko in jajca dodajajo tudi tam kjer ne bi pričakoval. Na začetku je dela z branjem malo več saj šele spoznavamo nova živila in delamo selekcijo kaj lahko kupimo in kaj ne, skozi čas pa že dobro vemo kje so naši najljubši veganski izdelki. A previdno. Proizvajalci včasih dodajo kako nevegansko sestavino brez opozorila oz., če ste v tujini lahko, da nek izdelek, ki je delan za slovenski trg ne vsebuje nič živalskega izvora v tujini pa enak izdelek vsebuje. Proizvajalci delajo za vsak trg malo drugače in previdnost ni nikoli odveč. Branje deklaracij se mi zdi dobra odločitev tudi zaradi tega ker na podlagi nje lahko določimo živila, ki so veganska a ne ravno zdravju prijazna zaradi dodanih e-jev in drugih nenaravnih sestavin, ki na dolgi rok škodujejo našemu zdravje. Kot potrošniki zagotovo z branjem deklaracij postanemo veliko bolj ozaveščeni in bolje spoznamo izdelke.

6.Dodajajte B12

B12 je edini nujen vitamin, ki ga je smiselno dodajati. Sicer je tako, da bi B12 moral dodajati vsak zemljan pa naj si je meso ali ne. Pomankanje tega vitamina je povzročilo naše preveč sterilno življenje. Namreč B12 je vitamin, ki ga proizvajajo določene bakterije. Največ ga najdemo v zemlji. Če boste odšli na internet, boste naleteli na informacije, da ga je največ v mesu. Zakaj je tako je treba izpostaviti tole dejstvo. Krava se je pasla in zobala travo, zraven pa je pojedla B12, ki se je na koncu znašel v njenem mesu. Ko mi ta meso zaužijemo, je absorbcija zelo vprašljiva saj mora naš organizem B12 ločiti od beljakovin in na koncu je izkoristek tega vitamina zelo vprašljiv. Tu pa se postavi tudi naslednje vprašanje. Zakaj bi filtrirali zaužitje B12 skozi živali? Ali ni bolje, da si kupimo dodatek in si tako zagotovimo bolj zanesljiv vir, ki ne vključuje smrti nedolžnega bitja?

Poleg tega pa je potreba po B12 zelo nizka. Zadostuje že 3 miligrame na dan.

7.Drugim dajte piti le toliko kot so žejni

Opažam, da nas je velika večina veganov takih, ki smo delali enake začetniške napake. Če se spomnim sebe, sem želela svoja odkritja deliti s celim svetom. Bila sem mnenja, da je prav, da tudi drugi izvejo kaj se dogaja z živalmi in koliko lahko izboljšamo svoje zdravje in konec koncev, cel svet. A sem se zelo, zelo motila saj sem v veliki večini naletela na gluha ušesa in celo izpadla nekdo, ki posiljuje s svojimi idejami in obtožuje druge. Pa ni bil to moj namen. Najprej sem se opekla predno sem spoznala celotno zablodo. Če nekomu omeniš, da nekaj ne počne pravilno, se bo ta branil z vsemi štirimi in prehrana je zelo občutljiva tema. Še posebej pa so ljudje občutljivi pri svojih najljubših živilih kot je sir ali pa mesni zrezek. Zato vam polagam na srce. Izberite svoj način aktivizma. Ne govorite vsem o svojih odkritjih. Bodite previdni z besedami in se razgovorite, če vidite, sogovornika zanima in vam je veselo začel postavljati vprašanja. V nasprotnem primeru se za voljo dobrih odnosov raje zadržite. Če pa čutite, da bi radi naredili več, pa pišite o tem, se priključite kakemu društvu, ki se zavzema za pravice živali, se udeležite kakega shoda itd.

8.Včasih boste deležni čudnih pogledov in zoprnih vprašanj

Veganstvo raste v polnem zamahu. Vedno več je ljudi, ki razumejo tak stil življenja, čeprav se ga sami ne poslužujejo in so zelo razumevajoči. Najdejo pa se tudi taki, ki vas bodo gledali kot tretje čudo in se bodo na vaš račun radi pošalili na zelo nedorasel način. Naj vas taki ljudje ne zmotijo. Niso še toliko daleč, da bi razumeli celo poanto veganskega gibanja. Imejte vedno v mislih to, ko naletite na take ljudi. Z vami ni nič narobe le oni ne razumejo.

9.Družbeno smo vegani prikrajšani

Čeprav je veganske ponudbe zunaj že zelo veliko in temu trendu trg kar pridno sledi, se še vedno dogaja, da ostanemo vegani, ko se odpravimo v družaben svet, prikrajšani. Včasih bomo povabljeni na praznovanje v gostilno, ki nima veganske izbire in bomo primorani jesti le krompir in kuhano zelenjavo. V takih primerih vam priporočam, da kar sami pokličete v gostilno in povprašate kaj se lahko dobi. Ali pa se dogovorite z tisto osebo, ki organizira praznovanje, kaj naj vam pripravijo. Tudi pikniki na žaro so včasih zoprna reč. Najbolje rešite te stvari tako, da prinesete s seboj v kolikor se ne da dogovorit drugače. Prav tako pa predlagam, da najdete kavarne kjer nudijo rastlinska mleka in imajo v ponudbe sladolede brez kravjega mleka in v večini zahajate tja, da vam ne bo potrebno vedno piti podaljšane kave.

10.V kuhinji se prepustite domišljiji in raziskujte

Veganska kuhinja je zelo raznolika, barvita in okusna. Na samem začetku še ne vemo kaj in kako bi kuhali. Katera živila kombinirati s katerimi začimbami. Danes smo lahko zelo veseli, da informacije tako hitro krožijo in veganskih receptov je zunaj veliko. Raziskujete in poskušajte. Za začetek najdite nekaj odličnih jedi, ki jih boste pripravljali. S časoma pa ta razpon povečajte. Včlanite se v skupine na socialnih omrežjih kjer so združeni vegani in zastavite vprašanja okoli kuhe, če kaj ne veste. No vedno lahko pišete tudi meni.Če bi to radi storili, mi pišite preko kontaktnega obrazca. Z veseljem pomagam. Predlagam tudi recepte iz tujine. Če vam kakšne sestavine niso znane, vzemite sam koncept in idejo recepta in naredite po svoje. Torej ustvarjalnost in domišljija in še enkrat ustvarjalnost in domišljija in boste hitro videli, da je veganska kuhinja sila enostavna in okusna.

Na svoji poti boste naleteli na različne težave a nosite v srcu, da je to, da ste postali vegan prava odločitev. Čeprav včasih ne najbolj enostavna a vedno prava.
Se beremo naslednjič!!!!

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

1
0
2
2
0