21. Dnevni izziv-Z vilico do vitalnosti

Spremeni svoje počutje v 21. dneh zgolj s spremembo prehrane!

Ta izziv sem ustanovila z željo, da delim med vas vse kar sem se v zadnjih letih samostojnega raziskovanja rastlinske prehrane in preverjene prakse na svojem telesnem zdravju naučila, da bi tudi vi lahko vzeli dobro počutje nazaj v svoje roke zgolj s tem kaj daste na svoj krožnik in z vilico v usta.

Ta način prehranjevanja je zelo preprost, najbolj poceni in nosi ogromno pozitivnih lastnosti za izboljšanje počutja. Verjetno ste se že kdaj pogovarjali s svojo babico in ta vam je zaupala, da včasih ni bilo denarja za bogato hrano kot so meso, mleko in jajca. To je bilo rezervirano le za bogate. V času naših babic so v veliki večini jedli od Zemlje kjer so vzgajali pšenico, koruzo in druga škrobna živila. Meso se je v malem koščku pri nekaterih na jedilniku pojavil le ob nedeljah in je veljal za posebnost. Moja babica mi je povedala, da včasih niso poznali raka in drugih kroničnih težav. Debelost je bila bolj redek pojav. Potem pa je v 19.stoletju prišla industrijska revolucija, ki je popolnoma spremenila proizvodnjo hrane in z njo tudi naše zdravje.

Iz zgodovine se lahko naučimo marsikaj

Skozi zgodovino človeštva je bila rastlinska prehrana, ki je temeljila na škrobnih živilih, temelj prehrane ljudi-riž v Aziji, krompir v Južni Ameriki, pšenica v Evropi in fižol, proso, sladek krompir in ječmen po celem svetu. Prehrana starodavnih Inkov (ljudstvo, ki je nekoč živelo v Južni Ameriki), je temeljila na krompirju. Inkovski vojaki so se pred bitkami in med bojnimi pohodi krepčali s kvinojo. Azteki in Maji (nekdanje ljudstvo Srednje Amerike), so bili znani kot »ljudje koruze«. Temeljno škrobno živilo starih Egipčanov je bila pšenica. Skozi zgodovino razvoja civilizacij in civiliziranega sveta je osrednje vire energije za ljudi predstavljala hrana na rastlinski osnovi. To je bilo šest živil, ki spadajo med škrobepšenica, krompir, koruza, riž, ječmen, proso.
Ste vedeli, da je ravno škrob tisti, ki je že 13.000 let bistvena sestavina zdravih, velikih in uspešnih ljudstev? Nova odkritja namigujejo na to, da so bila škrobna živila temelj prehrane v še bolj oddaljeni preteklosti.

Kitajska študija je potrdila povezavo med prehrano ljudi in zdravjem

V zgodnjih 1980-tih je nutricionistični biokemik T. Colin Campbell, PhD iz univerze Cornell v Ameriki, v sodelovanju z raziskovalci iz Oxfordske univerze in Kitajsko akademijo za preventivno medicino izvedel študijo ljudi na Kitajski, ki nam je danes poznana kot Kitajska študija. Tisti čas so ljudje na kitajskem v večini živeli celo življenje na enakem območju in imeli prehrano, ki je vključevala zelo malo maščob, veliko prehranskih vlaknin in je bila v večini sestavljena iz rastlinskih živil. Ta prehrana je bila v pravem nasprotju z zahodnjaško družbo, ki je uživala prehrano, ki je bila visoko maščobna in je bazirala na živalskih produktih. To je dalo raziskovalcem krasno izhodišče, da so lahko primerjali dva naroda, ki sta se prehranjevala popolnoma drugače.

Rezultat študije je bil osupljiv. Leta 1990 so bili objavljeni prvi izsledki raziskave v katerih navajajo, da je polnovredna rastlinska prehrana tista, ki nas varuje pred uničujočimi boleznimi in nasprotno hrana bogata z mesom, jajci in mlekom tista, ki nas peha v slabo počutje in bolezen. Torej ljudje na kitajskem podeželju, ki so uživali v veliki večini riž, razno zelenjavo, sadje itd., so bili veliko bolj zdravi in niso poznali povišanega holesterola, debelosti, diabetesa, raka itd. Nasprotno, ljudje na zahodu, ki so jedli bogato živalsko prehrano pa so se borili z epidemijo debelosti in drugih zdravstvenih tegob.

Polnovredna rastlinska prehrana je ključ do vitalnosti in trdoživosti

V prehranskih krogih danes vlada kar nekaj zmede. Živila, ki so v resnici dobra za nas, se prikazujejo kot škodljiva in živila, ki nam delajo škodo, se oglašujejo kot dobra. Žal smo v dobi, ki ji vlada kapital in vedno ko berete ali poslušate kak članek ali študijo, se vprašajte kdo ima od tega korist?

21. dnevni izziv-Z vilico do vitalnosti pa sem zasnovala ravno zato, da lahko pod mojim vodstvom izkusite ta način prehrane in ozavestite kakšen velik delež igra prehrana v vašem počutju. Vabim vas, da si zadate izziv, ki vam lahko spremeni vaše življenje za vedno!!!


Pišite mi preko kontaktnega obrazca in mi zaupajte svoje razloge zakaj ste si zadala ta izziv in kaj bi z njim radi dosegli.

Nato se včlanite v Facebook skupino 21. dnevni izziv-Z vilico do vitalnosti kjer boste lahko našli podporo tudi drugih udeležencev izziva. V skupini boste našli tudi nekaj koristnih datotek, med katerimi boste našli točna navodila kaj lahko na izzivu jeste in kaj ne, primer tedenskega jedilnika in koristne povezave do predavanj, dokumentarcev in knjig s katerimi boste lahko širili svoje znanje.

Komu je izziv namenjen?

Izziv je namenjen vsem, ki bi radi izboljšali svoje zdravje in počutje. Prav tako je izziv namenjen vsem, ki bi radi prevzeli bolj zdrave prehranske navade in pri tem ne bi škodovali živalim in planetu na katerem živimo saj je ta način prehrane tisti, ki pušča na okolju najmanjši ekološki odtis.

Za konec pa še nekaj. Bodite sprememba, ki bi jo radi videli v svetu. Naj se ta sprememba začne pri boljši skrbi za sebe, živali in planet. Le, če bomo uspeli ozdraviti svoje prepričanja in prehranske navade, le tako bomo korak za korakom ozdravili tudi svet na katerem živimo.

admin

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.