Osebna rast

4 načini kako prebuditi otroka v sebi

Vsi smo prišli na ta svet kot majhni dojenčki. Svet pred nami nam je bil popolna uganka. Vse je bilo novo in zanimivo. Joj kako je bilo razburljivo. Ko smo odraščali smo se igrali, raziskovali in se učili na svojih napakah (no to počnemo še danes in bomo počeli do konca življenja) in skoraj nikoli nam ni bilo dolgčas. Naša domišljija je delala nadure. Skoraj ni bilo nove igre, ki si jo nismo spomnili z našimi malimi prijatelčki in zabave, ki je potem sledila.

Kaj pa se je zgodilo vmes?

Zgodilo se je to, da smo odrasli. In, ko smo odrasli smo pozabili na igro.

Zakaj?

Osebno sem mnenja, da je za to v veliki večini kriv sistem, ki je zgrajen tako, da nas uči kako slediti nekemu togemu družbenemu modelu, ki pravi naslednje: Naredi šolo, najdi si partnerja in službo, vzemi kredit in kupi stanovanje/hišo, kupi nov avto, sledi prepričanjem družbe, misli čim manj s svojo glavo in veliko delaj, da boš imel čim več denarja.

V vsej tej resnosti in stresu, ki ga doživljamo, da bi zadovoljili vse te zgoraj omenjene norme pa se zgodi naslednje. Popolnoma ampak res popolnoma zanemarimo otroka v sebi in nanj pozabimo. Kako pa naj ne bi pozabili saj smo vstopili v svet odraslih in tu ni časa za zabavo.

Ravno to pa je po mojih opazovanjih velik problem današnje družbe, ki vodi na koncu lahko tudi v bolezen in razne psihične motnje. Smisel naših življenj je ravno ta, da se znamo zabavati in iskreno veseliti. Točno na tak način, kot smo to počeli, ko smo bili otroci. Se spominjate kakšen dogodek je bil rojstni dan, božič, novo leto ali pa počitnice na morju. Že samo obisk prijatelja in prosta igra je imela svoj pomen. Zdaj pa si poglejmo 4 načine, kako lahko zopet v sebi občutite otroško veselje in tako v sebi vzbudite tiste pristne občutke radosti, ko je življenje lahko zopet preprosto in zabavno.

Najdi svoje zadovoljstvo in ga vključi v svoje življenje

Vsak med nami ima neko veselje, strast, ki ga vodi v življenju. Ali drugače povedano, hobi, ki ga veseli. Če ne veste kaj vas veseli, se začnite spraševati in iskati v tej smeri. Sprehodite se nazaj v preteklost. V čas, ko ste bili majhni. Kaj ste najraje počeli? Ravno to je tisto v čemer ste dobri. Jaz na primer sem izredno rada nastopala in se igrala učiteljico. Spomnim se, da ko sem bila pri mami v varstvu, sem se vedno igrala z majhno zeleno tablo na katero sem kracala svoje kricekrace in poučevala namišljene učence. Ali pa sem sedela na kavču in vodila oddajo, ki ni obstajala v realnem življenju. Ob tem sem se neizmerno zabavala. In točno s tem se zabavam danes. Pišem, pomagam in vodim. Pa sem tudi jaz na to pozabila med potjo in zdaj, ko je šola za mano sem se zopet našla. Poizkusite to najti v sebi oz., če že veste, vnesti čim več v vsakdanje življenje. Bistvo tega je, da se zabavate, kot ste se zabavali, ko ste bili otrok. Ta način je zame osebno najpomembnejši saj se okoli njega vrti vsakodnevno življenje.

Igrajte se velike igre

Večkrat se dobite s prijatelji in se igrajte družabne igre. Pa naj ne bo pogoj to, da zmagate, ker se lahko v nasprotnem primeru počutite slabo ampak zgolj zabava in druženje s prijatelji. Tako se boste malo sprostili in pozabili na vse opravila, ki jih morajo početi veliki ljudje.

Smejte se in raziskujte

Smeh je pol zdravja. In res je tako. Če ne veste kako, si najdite kakšen dober posnetek komedijantov in se nasmejte do solz. V svoj besedišče vrinite čim več sproščenosti in sem sem in tja pošalite na svoj račun. Smeh proizvaja hormon sreče in tako se počutimo tudi mi, ko se smejemo.

Zdaj pa vprašanje? Se dovolj smejete? Če je vaš odgovor ne potem se spomnite na nekaj smešnega (mogoče na to kako spustite zvok iz vaše zadnjice in padete v smeh) in se zasmejte ta trenutek. Se že počutite bolje?

Ko boste prosti, se odpravite na potep po okolici ali na daljši izlet in uživajte v okolici. Naj vas narava navdihuje. Zavite h kakšni reki in skočite v mrzlo vodo. Ta vas bo osvežila in dvignila duha. Ali pa smo raziskujte kulinarično ponudbo okolice, se odpravite na nor rafting ali pa preprosto skočite s padalom. To bo šele noro.

Opazujte otroke pri igri

Čar otroštva je ravno to, da smo znali biti v trenutku in se nismo obremenjevali z včeraj, danes ali jutri. In ravno to je tisto česar rabimo več v tem življenju. Zato predlagam, da opazujte otroke pri igri kadar imate možnost za to (s tem ne mislim, da greste kot psihopat kukati skozi okno v bližnji vrtec…no malo za šalo malo zares). Opazujte kako se znajo stopiti s trenutkom in uživati v prosti igri. Naj vas njihova energija preplavi in v vas prebudi spečega otroka.

No pa smo splezali čez te štiri načine. Naj vas opomnim, da nikakor ni potrebno početi enakih stvari kot ste jih počeli, ko ste bili otrok. Ni vam potrebno skakati po lužah (čeprav osebno mislim, da s tem ne bi bilo popolnoma nič narobe). Prilagajajte zabavo svojim zmožnostim in veselju.

In resnično vam polagam na srce. Obudite otroka v sebi saj boste tako v svoje življenje privabili več veselja in tako dolgoročno tudi zdravja.

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

2
0
0
0
2