Zdravje

Zakaj uživati proseno kašo?

Prosena kaša je namreč žito, ki so ga prvotno sadili in uporabljali Kelti. Za naše predhodnike Slovane, pa je bila prosena kaša celo simbol obilne radosti. V času srednega veka so veliko bolj posegali po njej in je bila sestavni del vsakodnevnih jedi. S časom pa se je njen pomen v kuhinji malo izgubil in zdaj zopet prihaja nazaj.

Prosena kaša vsebuje vrsto zdravilnih lastnostih za naše telo. Pa si poglejmo katere so:

-odličen je za prebavo (čisti črevo);

-na organizem deluje razstrupljevalno;

-ščiti pred hudimi boleznimi kot so skleroza in rak;

-vsebuje veliko beljakovin, dobrih maščob, ogljikovih hidratov, fosfor, magnezij, kalij, železo, kalcij in skupino B vitaminov

Poleg vsega zgoraj naštetega pa proso vsebuje snov, ki se ji reče kremen. Ta zelo dobro pomaga, da obdržimo dobre čutne zaznave in budnost. To pa je področje, ki ga moramo negovati skozi življenje, saj s starostjo te čuti lahko začnejo delovati malo slabše. V otroški prehrani je nepogrešljiv saj vsebuje vse kar potrebujejo otroški nohti, lasje, zobje in koža.

V kuhinji jo lahko uporabljamo na veliko načinov. Lahko je to za zajtrk, skuhana v mleku in obogatena s sadjem ali pa za kosilo, skuhana v vodi in potem pripravljena na enak način  kot rižota z zelenjavo. Dobro jo je zakuhati v enolončnico z razno zelenjavo. Iz nje pa se da narediti tudi dobre slaščice. Jaz zelo rada pripravim kroglice iz prosene kaše. Priprava je sila enostavna in sladica je zdrava in hranilna. Dobre so za na pot ali pa za pogostitvi ob posebnih priložnostih. Recept si poglejte tukaj.

V eni izmed oddaj Klep ob kavi, ko je Jasmina gostila gospo Ano Marijo Kolman, pa je bilo govora tudi o tem kako lahko proso pripomore pri rasti nove kolonije las. Žličko prosoja naj bi vsak večer namočil v deci vode in popil vsako jutro vse skupaj z prosojem. To naj bi delali okoli 30 dni in na glavi naj bi opazili puhke novih las, ki bodo začele rasti. Jaz imam sicer kar goste lase in tega eksperimenta nisem poizkušala na sebi. Za tiste, ki pa imate bolj redke lase pa je lahko ta informacija uporabna.

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

0
0
1
1
1