Zdravje

5 zdravil, ki jih iščem v naravi

V sebi močno verjamem, da smo bitja narave in da tja enostavno sodimo. Skozi ves razvoj in moderni življenjski slog pa smo pozabili kje je naše mesto. Postali smo zelo razvajeni in oviti v neke družbene norme skozi katere si zidamo zapore za katere niti ne vemo da obstajajo. In tako kot je naše življenje vedno bolj umetno, je naše zdravje na veliki preizkušnji. A vse je odvisno od nas samih zato vam bom v tem zapisu naštela pet stvari, ki jih lahko dobite v naravi in ki vas lahko pomagajo pri vašem počutju.

Opažam, da bolj kot se zbližujem sama s seboj, bolj se zbližujem in čutim naravo. Obožujem dolge sprehodi, nabiranje naravnih darov, ki nam jih ponuja v obliki hrane. In opažam tudi to, da mi je svet materializma vedno bolj tuj. Včasih se mi zdi, da je svet umeten in se mi zdi, da smo nekaj naredili hudo narobe. Le kje smo se ušteli na razpotju. A ključ je ta, da imamo mi ta ključ in lahko izbiramo svobodno. Verjamem, da je ključ do naše dobre prihodnosti v ponovnem stiku z naravo. To zajema vse od načina prehranjevanja, skrbi za naravo in druženje z njo. Narava ima izjemno moč in vedno, ko se odpravim v planine, čutim, da je energija tam veliko bolj čista. Manj je tudi ljudi in tako ne vlečeš nase tujih energij. V naravi pa najdeš tudi 5 zdravil, ki jih bom naštela zdaj:

Ogomna izbira divjih rastlin-moja najljubša je čemaž

Ko pride spomlad in z njo zeleni travniki in cvetoče rože, je čemaž moja prva izbira. Ogledan imam kotiček kjer raste polno čemaža. Že, ko hodim po gozdni potki ga vonjam. Ima značilen vonj po česnu, ki ga težko spregledaš. Čemaž ima izjemne zdravilne lastnosti in je odličen pri čiščenju telesa po dolgi zimi. Na telo deluje protinfektno in pomaga pri dobremu imunskemu sistemu. Iz krvi odstranjuje škodljive in trdovratne snovi. Čemaž čisti jetra, ledvica, pljuča in žolčnik ter pomaga pri hitrejšem izločanju seča. Omili bolečine v želodcu in dobro vpliva na prebavo. Najbolje je, da ga uporabljate surovega in ga ne prekuhavate saj se tako uničijo določene zdravilne lastnosti, ki so v njem.

Iz listov si lahko pripravite napitek tako, da zmešate dve pesti čemaževih listov z enim deci vode in zmešate v mešalniku. Tekočino odcedite in pijte po dve žlici soka trikrat na dan.

Ker čemaž ni dosegljiv čez celo leto, si lahko iz njega naredite čemažev pesto, ki pa ga je mogoče tudi kupiti v trgovinah z zdravo prehrano. Odličen je kot dodatek k omakam ali solati.

Poleg čemaža pa spomladi začne rasti tudi regrat, ki je prav tako odličen vir železa in ima očiščevalne lastnosti, ki pomagajo odplakniti nečistoče iz naših teles. Spisek divjih rastlin je dolg. Tu sem izpostavila svoje dve najljubši, ki jih z veseljem nabiram, ko pride čas za to.

Med letom, ko čemaž ne raste, pa lahko uživamo v presni obliki v olju. Več o tovrstnih izdelkih pa tukaj.

Sonce-je povsod a v naravi dobi posebno moč

Sonce je naraven vir vitamina D. V poletnem času, ko je sonca dovolj že zadostuje, da se mu izpostavimo za 10-15 minut dnevno, da zadostimo potrebe telesa po tem vitaminu. Pri tem bodimo pozorni, da to storimo pred 11h oz. po 16h popoldne, saj je takrat sonce bolj blago in ni preveč močno, da bi tvegali opekline. Naše razpoloženje pa je veliko boljše kadar vidimo lepo modro nebo in obilico sonca zato takšne dni izkoristite in se gibajte na zraku.

Živa voda-ni ga čez izvir v naravi

Naša telesa so v 80% sestavljena iz vode in zelo pomembno je, da svoja telesa ohranjamo hidrirana in poskrbimo za zadosten vnos vode. Pri tem pa ni pomembno samo koliko vode zaužijemo (to lahko izračunamo tako, da svojo telesno težo pomnožimo z 0,035 in tako dobimo vsoto, koliko litrov vode potrebuje naše telo dnevno) ampak tudi kakšna je njena kvaliteta. V večini je voda iz pipe mrtva in nima posebne vrednosti za naše telo. V mojem rodnem kraju Tržič imamo kar nekaj izvirov studenčnice, kjer voda priteče naravnost iz planin in je popolnoma živa in tako koristna za  telo. Kadar se peljem mimo, si hitro natočim steklenico vode in se dobro odžejam. Če živite nekje kjer teh izvirov nimate, pa je vedno možnost, da si izboljšate kvaliteto vode na naslednje načine:

-V vodo položite 4 do 5 kamnov ali kristalov, ki bodo poživili vašo vodo. Ti namreč v vodo oddajajo informacije, ki vodi vrnejo lastnosti živosti in spremenijo njeno strukturo. Predno daste te kamne v vodo jih podržite za nekaj minut v rokah in se osredotočite na lepe misli. Tako boste v kamne odtisnili pozitivne informacije, ki se bodo prenesle na vodo.

Zjutraj vrč vode postavite na sonce in pri tem bodite pozorni, da izberete lego, kjer bo preko celega dneva dovolj sončne žarkov. Po sončnem zahodu lahko pijete vodo in tako dobite preko nje vso energijo in zdravilne lastnosti sonca, ki oživijo vaš organizem in predvsem regenerira vaše celice.

-Na trgu so na voljo informirane steklenice in kozarci, ki izboljšujejo kvaliteto vode.

Bližina vode

Narava je polna čiste energije, ki se steče v naše telo in nas pomiri. Voda sama po sebi ima zdravilne učinke. Ko sem ob reki ali morju, močno čutim kako me ta pomirja in mi vrača energijo, ki jo vedno potrebujem, da bi bila srečna in zadovoljna. Če bi vsak med nami vsak dan odšel na kratek sprehod v naravo in se povezal z njo in seboj, bi bilo na svetu v trenutku malo manj stresa in malo več zadovoljnih ljudi. Narava dela čudeže in za to ne potrebujemo denarja. Potrebujemo le voljo, da si vzamemo čas in jo obiščemo.

Narava nam ponuja še več zdravil kot sem jih naštela zgoraj. V tem zapisu sem izpostavila nekaj tistih, ki so meni blizu. Vsak med vami pa si mora poiskati svoje najljubše. Tu je le nekaj idej kaj mogoče vključiti v svoje življenje in vi sami veste kaj najbolje potrebujete. Jaz sem svojega preprostega duha našla v naravi in se vedno trudim, da preživim čim več časa v njeni bližini pa naj si bo to sprehod ali pa nabiranje njenih darov, ki nam jih tako prijazno ponuja.

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

0
0
1
0
1