Zdravje

5 razlogov zakaj stran s kravjim mlekom

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki še vedno verjame, da je mleko pomembno za naše kosti in dobro za zdravje? Ste to poslušali od malih nog s strani staršev, učiteljev, zdravnikov?

Tudi jaz sem bila svoje čase ena izmed tistih, ki je verjela temu, da je kravje mleko zdravo in celo zelo pomembno za naše zdravje. Če sem iskrena, temu niti nisem posvečala veliko pozornosti. Jedla sem tisto kar je bilo na družinski mizi in verjela, da je to zame dobro in koristno. Nikoli nisem niti pomislila na to, da je mlečna in pa tudi jajčna industrija veliko bolj brutalna in neusmiljena do živali. Nikoli mi ni bilo jasno zakaj bi bil kdo vegan, saj žival ne umre. Oh v kakšni zmoti sem bila.

Zelo sem hvaležna današnjim časom interneta kjer informacije krožijo hitreje kot kadar koli prej. Edina past dostopnosti informacija pa je ta, da kroži tudi veliko dezinformacij, ki nas želijo obdržati v določenem miselnem prepričanju. Zavedati se je treba namreč dejstva, da so podjetja, ki proizvajajo mleko in mlečne izdelke ter vse ostale izdelke zelo močna v marketingu in za to porabijo enormne količine denarja. Prav tako pa so povezana z zdravstvom, znanostjo, vlado, šolam in preko njih skrbijo, da se širijo napačne informacije o primernosti in hranljivosti živalskih proizvodov na splošno. Indoktrinacija v nujnost teh izdelkov je zelo močna in da nekdo pretrga ta krog nesmisla, je potrebno veliko notranje odločnosti in vztrajnosti saj biti vegan v družbenem smislu ni vedno enostavno in ni za tiste, ki v to niso popolnoma prepričani in ne čutijo tega z vsem svojim telesom. Tudi sama nisem znala narediti tega premika takoj. Potrebovala sem dve leti, da sem postala veganka. Sicer v tem obdobju nisem jedla veliko teh izdelkov a se je v družabnem smislu včasih zataknilo in sem podlegla prikladnosti. Med tem časom pa sem veliko brala na temo rastlinskega prehranjevanja in poslušala razna predavanja in dokumentarce, da sem si ustvarila svojo sliko za katero stojim in v njo verjamem z vsem svojim telesom. Resnica je enostavna. Živalska hrana nima kaj delati na naših krožnikih, še najmanj pa kravje mleko. Naj poudarim, da nisem prehranski strokovnjak in sem le zgolj nekdo, ki ga ta področje zelo zanima in rada raziskujem in delim svoje ugotovitve naprej. V nadaljevanju vam bom predala znanje, ki sem ga dobila iz knjig in predavanj, ki sem jih prebrala in ogledala. Naj povem, da so to ljudje, ki vedo kaj govorijo. To so ameriški zdravniki, ki imajo že ogromno rezultatov z zdravljenjem z rastlinsko prehrano. To so imena, ki nekaj veljajo v zdravniških krogih. Priporočam vam, da si pogledate delo dr. John McDougall, dr. Michael Greger, dr. Caldwell Esselstyn, dr. Neal Bernard in še mnogih drugih zdravnikov, ki potrjujejo to kar vam bom jaz zaupala kmalu. Pa si poglejmo prvo zmotno mišljenje, ki ga imamo okoli kravjega mleka in si poglejmo, komu v resnici to mleko zares pripada.

Vsi sesalci naj bi sesali mleko pri svoji materi-krave niso izjema

Kravje mleko je narejeno izključno za potrebe kravjih mladičkov-teličkov. Ti imajo popolnoma drugačne potrebe kot jih imamo mi ljudje. Njihov namen je, da čim hitreje podvojijo svojo težo in se začnejo sami hraniti. Teliček podvoji svojo težo v 47 dneh, medtem, ko človeški mladiček potrebuje 120 dni kar je več kot še enkrat več. Enako ima krava prav tako kot človeška mati mleko samo takrat, ko dobi mladička in je njeno mleko namenjeno hranjenju njenega mladička. To mleko v bistvu nikoli ni pripadalo nam. Če smo realni, ga krademo in puščamo teličke brez svoje naravne pravice dojiti se pri materi. Narava vedno poskrbi za svoj naraščaj in v primeru krav ni nič drugače kot pri drugih sesalcih. Človek je svoje inteligenco žal uporabil tako, da se je začel vmešavati v te naravne procese in si vzel pravico vzeti nekaj kar mi nikoli niti ni pripadalo. Svojo zmoto plačujemo s svojim zdravjem saj mleko v naših telesih povzroča celo zmedo in razvoj bolezenskih stanj. Vsak delavec v živalskem vrtu ve, da ne more dati živali katerikoli mleko saj bi ta lahko poginila. Ljudje imamo tako močan organizem, da se uspemo prilagoditi na marsikaj. V tem primeru smo se uspeli prilagoditi na mleko drugih sesalcev-krav in sesati še dolgo po tem ko smo presegli starostno mejo po kateri bi morali nehati sesati za vedo. Torej že iz tega vidika bi lahko vključili malo logike in se zavedali, da s tem, da pijemo mleko drugih živali ni smiselno in popolnoma nepotrebno.

Beljakovina v mleku-kazein

Kazein je beljakovina, ki jo najdemo v mleku sesalcev. Odgovorna je za rast in razvoj mladičkov. Njene vrednosti oz. količina, ki jo najdemo v mleku sesalcev, se razlikuje od vrste do vrste. Odvisno kakšen so potrebe po rasti in razvoju določene vrst. Človeško mleko ima od vseh vrst sesalcev najnižje vrednosti kazeina v mleku. V spodnji tabeli sem navedla vrednosti kazeina v mleku določene vrste sesalcev.

 

Vrsta sesalca Vrednosti kazeina v mleku na mg/liter Čas podvojitve teže od rojstva(v dneh)
Človek 1,2 120
Konj 2,4 60
Krava 3,3 47
Koza 4,1 19
Pes 7,1 8
Mačka 9,5 7
Podgana 11,8 4,5

 

Iz zgornje tabele je razvidno, da so vrednosti kazeina v mleku ljudi veliko manjše kot pri kravah. Na drugi strani pa je čas podvojitve porodne teže več kot dvakrat daljši. V tem tiči preprosta logika. Namen kravjega mladiče je, da se kmalu po rojstvu postavi na noge in se začne kmalu hraniti sam. Njegovo telo mora postati močno, da se lahko giblje in je hrano. Vrednosti kazeina v kravjem mleku je veliko večja kot v človeškem mleku in poskrbi za to, da tele hitro dobi močno telo, ki mu omogoča gibanje in hranjenje brez pomoči. Pri človeškem mladičku je zgodba obratna. Človeški mladiček se rodi nemočan in potrebuje pomoč pri hranjenju, kar nekaj časa. Čas, da se postavi na noge je veliko daljši kot pri teletu. Prav tako pa so potrebe človeškega mladička drugačne. Dojenček ima nerazvite možgane in kazein v materinemu mleku poskrbi za to, da se razvijajo predvsem možgani. Zelo znano je že dejstvo, da otroci, ki so bili dojeni premorejo višjo inteligenco kot tisti, ki so bili hranjeni s kravjim mlekom. Možgani so torej najpomembnejša komponenta, ki se mora razvijati po rojstvu. Ko hranimo dojenčke s kravjim mlekom, spodbujamo rast kosti in mišic, kar pa ni naš naravni namen zato je najboljša izbira za otroka vedno, da se doji na prsih svoje mamice in ne s kravjem mlekom, ki je namenjeno njihovi vrsti in ne naši (razen seveda, če so izredne razmere). Kazein je zelo težko prebavljiva beljakovina. Za to potrebujemo posebne encime. Ko dojenček pije mleko na prsih svoje mamice, se v prsih proizvajajo določene bakterije, ki jih dojenček zaužije skupaj z mlekom. Te bakterije pa pomagajo pri razgradnji kazeina v procesu prebave. Če otrok pije kravje mleko po steklenički, ne dobi pomoči in tudi kazeina je v kravjem mleku več kot smo videli že v zgornji tabeli. Prav tako dojenčki ne proizvajajo veliko renina, ki prav tako pomaga pri razgradnji kazeina, nasprotno telički proizvajajo veliko več renina, kar je čisto logično saj je v kravjem mleku več kazeina in je tudi potreba po reninu večja. V kolikor dojenčki pijejo kravje mleko oz. ga dobijo skozi materino mleko, če mati uživa mleko in mlečne izdelke to predstavlja za mlado črevo, ki se še vedno razvija veliko obremenitev, kar privede do krvavenje tankega črevesja, to pa vodi v izgubo železa v krvi in slabokrvnost. Potem pa so tu še druge tegobe, ki so posledica uživanja mleka, ki ni narejeno za našo vrsto. Te tegobe so zamašen nos, vnetje ušes, krče v želodcu, drisko ali zaprtost, boleče odvajanje blata, astmo, ekcem, itd. Torej kazein v kravjem mleku predstavlja našemu telesu veliko obremenitev. Ko končamo dobo sesanja pa naše telo avtomatsko neha proizvajati encim renin kar pomeni, da bi morali za vedno nehati uživati mleko krav ali katerih koli drugih sesalcev katerih mleko vsebuje kazein. Narava poskrbi za nas dobro, le mi smo tisti, ki je ne želimo poslušati.

Ogljikov hidrat (sladkor) v  mleku-laktoza

Če dobro pomislite je veliko ljudi, ki laktoze ne prenaša, so nanjo alergični in ne smejo uživati mleka in mlečnih izdelkov. Zelo je zanimivo, da v tistih delih sveta kjer ne pijejo kravjega mleka, je tudi stopnja laktoza intolerance veliko večja. Tak primer so afriška plemena. Te ljudje nikakor ne morejo prebaviti laktoze. Na drugi strani pa smo ljudje v zahodnem svetu nekako uspeli prisiliti svoje telo, da se prilagodi kravjemu mleku in je alergije na laktozo manj. Žal pa je na drugi strani porast bolezni povezan z kravjim mlekom veliko večji kot se povprečen človek sploh zaveda in zna povezati vzrok in posledico. Najprej se posvetimo temu, zakaj imamo ljudje težave z laktozo? Zgodba je zelo podobna zgodbi o kazeinu. V času dojenja naše telo proizvaja encim laktaza, ki ga potrebujemo, da bi lahko uspešno razgradili sladkor v materinem mleku, ki se imenuje laktoza, kot smo že omenili. Proces presnavljanja laktoze pa gre takole. Ko zaužijemo laktozo se mora ta razdeliti na dve komponenti. Ena je glukoza in druga je galaktoza. Da se ta proces odvije, je zadolžen encim laktaza. Z glukozo naše telo nima težav, nasprotno pa pri galaktozi zopet potrebujemo pomoč, da se spremeni v glukozo, da bi jo naše telo lahko uporabilo. Za to pa je odgovoren še en encim, ki se imenuje galaktozidaza. Zanimivo pa je dejstvo, da tako kot se konča proizvajanje encima renin po končanem sesanju mleka pri materi, se enako zgodi z laktazo. Ko nehamo sesati, se laktaza neha tvoriti, kar je zelo jasen znak, da nikoli več ne bi smeli piti mleka. V evropskih državah kjer je bilo kravje mleko glavna prehrana skozi zimo, se je ta encim proizvajal malo dlje saj je telo to razumelo kot, da še vedno sesamo in je temu primerno odreagiralo. A če tudi nam nekako uspe laktozo razdeliti na glukozo in galaktozo, naše telo ne ve kaj naj naredi z galaktozo zato jo začne skladiščiti v kožo, mišice, oči,…in tako s časoma začne povzročati zdravstvene težavo kot so siva mrena, neplodnost, rak, oslabitev imunskega sistema, alergije na hrano in še druge tegobe povezane z kravjim mlekom. Nasprotna slika se odraža v deželah kot sta Afrika in Azija kjer so otroci nehali proizvajati laktazo takoj, ko so nehali sesati mleko pri svoji mami in niso naprej pili mleka drugih sesalcev. Zato je tam tudi alergij na kravje mleko več saj njihova telesa niso navajena na presnovo tako kazeina kot laktoze.

Kaj pa kalcij

Kalcij je najbolj opevano mikrohranilo prisotno v kravjem mleku. Prehranski strokovnjaki in zdravniki nas vedno svarijo, kako pomembno je, da uživamo kravje mleko z namenom vnosa kalcija v telo. Vedno se poudarja, da je zelo pomemben za moč naših kosti in preprečevanje osteoporoze. V to sem verjela tudi sama, dokler časa nisem začela misliti s svojo glavo in ugotovila, da so rastline veliko boljši vir kalcija in da je mleko zadnji vir na planetu iz katerega se splača koristiti kalcij. Zakaj? Odgovor je sila enostaven. Kot smo že prej ugotovili, kravje mleko ne paše v naše telo in imamo z presnovo kazeina in laktoze veliko težav. Poleg teh težav pa je tudi še en problem. Vsa živalska hrana vključno s kravjim mlekom deluje v našem telesu zelo kislo. Naše telo je zasnovano tako, da se vedno trudi uravnavati zdravo kislo-bazično ravnovesje. Torej, če pojemo nekaj, ki naše telo zakisa, se bo naše telo odzvalo tako, da bo na vse svoje moči poizkusilo to ravnovesje popraviti. Torej, ko zaužijemo kravje mleko, se naše telo zakisa in telo si želi to situacijo izboljšati. To naredi tako, da v telesu poišče tiste minerale, ki delujejo alkalno. In eden izmed teh mineralov je ravno kalcij, ki ga je dovolj shranjenega v naših kosteh in zobeh. In tako telo vzame kalcij iz kosti in tako povrne našemu telesu kislo-bazično ravnovesje. Torej kalcij, ki ga vnašamo v telo nima nobenega smisla saj ga izgubljamo v procesu, ki sem ga opisala. S časoma se naše zaloge kalcija v kosteh izčrpajo in kosti začnejo pešati, mi pa začnemo trpeti za osteoporozo. Osebno se mi zdi to grozen in nedopusten absurd. Kako lahko zdravstvo daje takšne dezinformacije, kajti resnica je ravno obratna. Če boste pili veliko mleka boste dobili osteoporozo!!!

Zdaj bi vam pa zastavila vprašanje. Ste se kdaj vprašali, kako krava dobi kalcij? Je ta mineral že del nje in njenega mleka ali ga dobi iz drugega vira? Odgovor je sledeč. Krava kalcij dobi v telo iz hrane, ki jo je. Kalcij je namreč med rastjo in razvojem rastlin vgrajuje v rastlinsko tkivo rastlin. Najti ga je torej moč v zemlji. Krava te rastline poje in ga tako dobi v telo. Tukaj se poraja dilema, ki je lahko zelo hitro rešljiva. Zakaj neki bi uživali kalcij iz sekundarnega vira, če lahko že takoj vzamemo primarni vir-rastline. In ves čar vsega tega pa je, da se izognemo vsem zdravstvenim tegobam, ki jih kravje mleko prinaša. Rastline so namreč zelo dober vir kalcija. Vse rastline temno zelene barve kot so špinača, ohrovt, blitva, nekatere vrste solat itd., so krasen vir kalcija in na vaše telo vplivajo bazično kar pomeni, da ne boste po nepotrebnem izgubljali kalcija iz kosti in bodo le te veliko bolj močne in skozi leta bolj trdožive.

Dejstvo pa je, da kalcija niti ne potrebujemo veliko za normalno delovanje in je bojazen pred pomankanjem kalcija popolnoma odveč. Presežek kalcija naše telo izloči skozi ledvice.

Torej, če jeste uravnoteženo rastlinsko prehrano, ki temelji predvsem na škrobnih živilih, je tudi vaš vnos kalcija zadosten in lahko kravje mleko postavite v kot za vedno.

Mlekarska industrija

Vsi dobro vemo, da ko vodimo nek posel, nas zanima dobiček. In enako je v mlekarski industriji. Svoje delo opravljajo zelo dobro in nikakor si ne želijo, da bi njihova prodaja padla zato se na vse moči trudijo, da bi obdržali svoje kupce in še naprej želi uspeh. Od kar sem veganka šele vidim v kolikih izdelkih je prisotno mleko in koliko polic je zapolnjenih z mlečnimi izdelki. In, če vse to pretvorim v izkupiček prodaje so vsote visoke do neba in nazaj. Kdo ne bi rad vodil tako uspešnega posla? V Ameriki na primer mlečna industrija ustvari 100 miljard ameriških dolarjev dobička. Ker je tega denarja res veliko, jim ni noben problem od tega nameniti okoli 202 milijona ameriških dolarjev v lastne znanstvene raziskave in oglaševalske kampanje, s katerimi širijo mlečni mit in žanjejo enormni uspeh v prodaji. Krasno kajne? Za njih. Za povprečnega potrošnika pa niti ne.

Torej, če se zavedamo, da je to zelo močna industrijska mašina in spoznamo resnico za njo, nam je lahko hitro jasno, da smo bili zavedeni. Vedno pa imamo možnost, da jih z nakupom njihovih izdelkov podpremo ali ne. Jaz jih že kar dolgo ne podpiram več in se ob tem počutim krasno. To predlagam tudi vam.

Mleko povzroča ogromno trpljenja

V kozarcu mleka je zelo veliko trpljenja. Da bi krava proizvajala mleko, mora biti breja. Zato je na silo oplojena, otrok pa ji je takoj po skotitvi odvzet. To za kravjo mati predstavlja velik stres in za svojim otrokom joka še dneve.

Vez med materjo in otrokom je najbolj močna vez v naravi.

Ravno pri sesalcih je ta vez nekaj posebnega saj zagotavlja preživetje določene vrste. Ta vez poskrbi, da se otrok drži svoje matere in pri njej sesa mleko, da bi lahko raslo in se razvijalo. Ta vez pa je brutalno pretrgana na mlečnih farmah saj je mleko namenjeno prodaji in ne teličku. Zato je ta takoj po rojstvu odvzet. Če je samec bo hitro postal teletina, če pa je samička, jo lahko uporabijo in bo takoj, ko bo to mogoče padla v enak krog trpljenja kot njena mati. Poleg tega pa v mlečni industriji uporabljajo veliko antibiotikov in rasnih hormonov, ki na koncu pristanejo v mleku. Mogoče pa ste tudi že slišali za stresno mleko. Če je mati pod stresom to skozi mleko prenese na njenega otroka, ki prav tako občuti stres. In mleko ter izdelki iz njega ne more biti nič drugega kot stresno saj je proizvedeno na brutalen način. Kakor koli obrnemo, nam kravje mleko ne prinaša nič dobrega. Niti nam niti kravam.

Osebno je bilo moje vodilo, da sem opustila te izdelke sočutje do živali. Nikakor ne želim dajati svojega denarja nekomu, da v mojem imenu počne te grozote. Glede na to, da živimo v družbi, ki ji vlada prehransko izobilje in ni nobene življenjsko nevarne situacije, je za moje pojme popolnoma nesmisel še naprej uživati mlečne izdelke. Na trgu je že veliko alternativ kot so sojino, riževo, ovseno, kokosovo, lešnikovo mleko itd. Prav tako pa je moč dobiti nadomestke sira v rastlinski različici in pa jogurte, namaze.

Moja osebna izkušnja pa je taka. Od kar ne uživam mleka, je moje telo lepše zaobljeno, prebava je boljša, več energije, manj viroz in prehladov in veliko bolj čista vest. Vsak pa se mora odločiti po svoje. Jaz sem se o mleku naučila tole kar sem napisala. Upam, da boste tudi vi na to pomislili malo drugače

 

 

 

 

 

 

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

0
1
1
0
0