Ko slišimo za besedo zasvojenost, najprej pomislimo na alkohol, droge, tobak….Hrana nam niti na misel ne pride. A ravno to je zasvojenost številka ena. Hrana je del naših vsakdanjih življenje in niti ne pomislimo, da bi imeli težave z njo. Hranjenje za nas poteka popolnoma nezavedno, spontano in niti ne zavedamo se, da smo mogoče zasvojeni s katerim od živil.
Pa vendar zasvojenost s prehrano prav tako obstaja. Verjetno veste sami pri sebi, kako vas določeno živilo prav kliče in ga ne morete spraviti iz svoje glave. Po njem hrepenite kot hrepeni kadilec po cigareti. Enostavno si ne morete pomagati, da ne bi uživali določenega živila znova in znova in zanj ste se pripravljeni boriti. Z njim imate prav poseben odnos in ne želite razdreti tega odnosa. Za vas je to velika ljubezen, ki vam nosi določeno ugodje in življenja brez nega si enostavno ne predstavljate.
Zdaj pa malo razmislite za trenutek. Če vas zdajle vprašam, brez katerega živila enostavno ne bi mogli živeti? Kaj bi bil vaš odgovor?
Je to brokoli. Neeee
Je to sir? Jaaaa
Poleg sladkorja in z njim povezanih slaščic kot je npr. čokolada, je prav sir tisti, ki ljudje ne morejo brez njega. To sem velikokrat slišala, ko sem povedala, da živim rastlinsko življenje.
Tudi hrana lahko zasvoji
Sir je zasvojevalec številka ena. Zelo veliko ljudi si ne predstavlja življenja brez sira. Ne govorim, da to velja za vse ljudi tega sveta ampak za veliko večino pa. Ste tudi vi med njimi? Pa veste zakaj sir tako zasvoji? V njem je sklop elementov, ki nas zadovolji in poteši naše iskanje ugodja v hrani. Prednjo pa se posvetim razlagi, zakaj je sir zasvaja, pa poglejmo kako nastane.
Kako nastane sir?
Kot veste je sir narejen iz kravjega mleka. Za proizvodnjo slabega pol kilograma sira so potrebni približno štiri litri mleka. Nato temu mleku dodajo bakterije, ki povzročijo fermentacijo mlečnega sladkorja, laktoze, pri čemer nastaja mlečna kislina, ki prispeva k okusu sira. Na koncu lahko dodajo plesni in kvasovke, ki prispevajo svoje vonjave in okuse. Nekatere od teh bakterij so identične bakterijam, ki se ustvarijo na prepotenih nogah in od tod izvira vonj po smrdljivih nogah. Potem je čas, da mleko dobi trdno obliko. Za to uporabijo postopek, ki se mu reče koagulacijo, ki spremeni mleko v trde sesirke. V ta namen dodajo sirilo-encim, ki razgradi mlečne beljakovine in maščobe. Na to te sesirke prenesejo v modele, na njih položijo opeke, ki iztisnejo zadnje kapljice vode in sirotkinih beljakovin. Vmes dodajo sol, ki prepreči rast bakterij in doda okus. Na to gredo v prostor za zorenje, kjer toplo, vlažno okolje spodbuja rast bakterij. To je zadnja faza prednjo dobo sir zavili v folijo in poslali v prodajo.
Z eno besedo je sir mleko v zelo strnjeni obliki. In ravno tu nastane glavna težava. Kot sem že pisala v prispevku 5 razlogov zakaj stran s kravjim mlekom, je mleko polno nezdrave maščobe in holesterola. Ta količina pa se poveča v siru in to je tisto kar je najbolj zdravju nevarno v siru. Poleg tega je v rezini ogromno soli in s tem natrija, ki slabo vpliva na vaše zdravje (visok krvni tlak). Ker so krave večino časa breje, ko proizvajajo mleko, pa dobite s tem še pošiljko estrogena-ženskega hormona, na katerega niste računali.
Torej sir je polen nasičenih maščob, holesterola in natrija in je torej zelo nezdravo živilo v vaši prehrani.
Pa si poglejmo številke
V običajnih sirih večina kalorij-okoli 70%-prihaja in maščob. Vsak gram maščobe vsebuje devet kalorij. To je razlog, da se ves zaužiti sir rad skladišči na vaša stegna, trebuh ali zadnjico ali pa tisto kar privede do hudih kroničnih obolenj-zamašene arterije.
Pa si poglejmo zadevo še bolj podrobno
Med predelavo sira, se koncentrirajo kalorije. Skodelica mleka vsebuje 149 kalorij, skodelica stopljenega čedarja pa blizu tisoč. Torej 200g mleka ima 122 kalorij, 200g čedarja pa 808 kalorij. Veliko več.
Mlečne beljakovine se med predelavo sira koncentrirajo, še posebej kazein. Kazein pa nam lahko zelo ponagaja pri našem zdravju in nam povzroči migrene, težave s kožo, težave z dihanjem, artritis in druge težave.
Med predelavo sira se koncentrira holesterol in nasičene maščobe-slabe maščobe, ki zvišujejo raven holesterola v krvi ter tako povečajo tveganje za srčno žilne bolezni in alzheimerjevo bolezen.
Med predelavo sira dodajo ogromne količine soli, ki prispeva k visokemu krvnemu pritisku.(Bernard;2017)
Zelo zanimiv podatek je meni osebno ta, da je poraba sira v Ameriki začela rasti po letu 1960, ko so začele verige s hitro prehrano vključevati sir na vse menije. Ni se dalo več dobiti niti sendviča, ki ne bi vseboval rezine ali dveh sira. Potem je kmalu na trg prišla slavna pica na kateri seveda ne manjka sira.
Tako so Američani znova dobili velike količine sira. In kot se je povečevala količina sira na menijih Američanov, se je povečeval tudi njihov pas in številke na tehtnici. Do leta 2013 se je letni vnos sira pri povprečnem Američanu povečal iz slabega 1,8kg iz leta 1909 na približno 15kg . To je pridobljenih 13 dodatnih kilogramov na leto. Skozi leta je to kar nekaj dodatnega sira in seveda dodatnih kalorij pridobljenih iz maščob, ki vplivajo na naše zdravje in zunanji izgled.
Poraba kravjega mleka narašča
Slaba prebava
Zdaj, ko nam je jasno, da ima sir veliko kalorij, predvsem iz maščob in da to vpliva na naše kilograme, pa naletimo na naslednji problem. Presežek maščobe se nalaga v naših mišičnih celicah in tam lahko ovira našo presnovo. Mogoče ste že slišali, da naše mišice porabljajo kalorije. V celicah naših mišic so mikroskopski gorilniki imenovani mitohondriji, ki napajajo naše celice. Ko jemo živila z visoko vrednostjo maščob, se nekaj te maščobe pritihotapi v naše celice in ovira zmožnost naših celic, da proizvajajo mitohondrije, zato se število mitohondrijev v naših celicah zmanjšuje. In na tak način se naša presnova upočasni. Tako je tudi kurjenje kalorij ovirano in naša teža ne more drugega kot rasti.
Koliko soli je dejansko v siru?
Kot sem že prej omenila, je v siru veliko soli in s tem natrija, ki ne vpliva dobro na naše srce iz njim povezani krvni tlak. Sicer je ta številka od vrste sira malo drugačno a te številke se gibljejo od 350mg pa do 800mg na 57g. Presežek soli pa prav tako vpliva na našo skupno težo. Ko namreč zaužijemo sol, se ta natrij hitro absorbira v krvni obtok in zadržuje vodo v krvi in telesnih tkivih. Zaradi tega se počutimo težke in napihnjene, na tehtnici pa se pokaže v obliki odvečnih kilogramov. Torej še en razlog, da se začnemo izogibati siru, če želimo shujšati in ostati suhi.(Bernard;2017)
Zdaj pa k glavnemu vprašanju! Zakaj smo zasvojeni s sirom?
Raziskovalci iz Univerze v Michigan so naredili zanimivo raziskavo na temo zasvojenosti s hrano. Živilo, ki je zmagalo je bila pica oz. bolj rečeno topel, lepljiv sir na pici. Zakaj pa ravno sir?
Kot smo že ugotovili, je v siru veliko maščobe in soli. Vsi dobro vemo, da nam ti dve kombinacije tako odgovarjata in da se jima težko opremo. Saj veste tisti občutek, ko začnete jesti čips ali slane arašide in nikakor ne morete nehati. Verjamem, da točno veste o čem govorim. Enaka zgodba je z sirom. Le, da ima sir še nekaj. Nekaj kar je zelo podobno opijatom.
To so spojine, ki se jim reče Kazomorfini.
Ti nastanejo med razgradnjo kazeina-mlečne beljakovine in se pritrdijo na enake receptorje v možganih, ki so odgovorni za heroin in druge opiate. Zdaj se verjetno čudite kaj neki počnejo opiate v kravjem mleku. Te opiate najdemo v mleku vseh sesalcev. Za to je poskrbela narava. Kaj pa bi bilo, če se npr. teliček ne bi želel dojiti pri svoji mami. Njegov obstoj bi bil v nevarnosti. Kako pa bi bilo, če bi otročki šli kar malo na potep in se ne bi menili za svojo prehrano oz. bi kar pozabili na mamico in njeno mleko. Na splošno bi bilo ogroženo življenje vrste in njeno preživetje. Narava je veliko bolj pametna in premišljena kot si sploh predstavljamo. In seveda ni želela preživetja novih generacij prepustiti naključju.
In tako je v mleko matere vgradila opiat zaradi katerega mladiček ne bi nikoli pomislim, da bi šel malo na potep ampak po njem hrepeni in tako pridno raste in se razvija.
Tudi sama sem dojila kar dolgo in iz svojih izkušenj lahko povem, da otrok, ko popije mleko z velikim zadovoljstvom zadrema. Na obrazu svojega otroka sem videla veliko zadovoljstvo. Zelo pa se je razjezil tudi, ko je zopet rabil svojo dozo. Dobro se spomnim kako se je jokal po kopanju na previjalni mizi, ko je vedel, da je čas za naslednji obrok. Vedno sem hitela, da ga uredim in dam na svoje dojke saj je njegov močan jok poskrbel za to. Potem pa je sledil osredotočen obraz in vedno bolj zaspane veke. Velikokrat je zaspal po dojenju.
Dejstvo je, da je bil takrat zasvojen z mojim mlekom. Ampak v dobrem smislu! Smislu zdravega preživetja. Enako pa se dogaja z nami, ko uživamo mlečne izdelke, predvsem sir saj kot sem že prej omenila, je kazeina v siru veliko več in tako je tudi več kazomorfinov, ki nastanejo iz kazeina.
No zdaj veste. Sir bi moral proč z jedilnikov za vedno. Ne nosi nam dobrih zdravstvenih ugodnosti. Lahko vi ljubite njega a ta vam ljubezni zagotovo ne vrača v enaki meri. Danes že obstaja nekaj nadomestkov kravjemu siru v rastlinskih različicah. Lahko pa si ga pripravite tudi sami doma. Dva recepta sem že objavila. Lahko si jih pogledate tukaj:
Veganski kremni sir ali Domač veganski sir
Torej, če boste sir vrgli v smeti vam bo hvaležna vaša, prebava, vaša koža, ki bo zasijala, vaša tehtnica bo kazala številke, ki vam bodo pomagale dvigniti samozavest in imeli boste več energije. Poleg tega pa ne boste odžirali mleka kravjim mladičkom-teličkom in tako v svoj odnos do hrane vnesli zavedanje in sočutje. Pa še nekaj. Vaše žilni sistem bo manj obremenjen z maščobo in tako boste imeli manj možnosti za srčno kap ali možgansko kap. Torej kot vidite lahko najdete veliko razlogov za to, da razmislite o tem ali sir še paše na vaš meni. Verjamem, da je težko pomisliti, da bi živeli brez njega a poskusite o tem razmisliti. Na dolgi rok lahko le pridobite.
To vam lahko zagotovim iz svojih izkušenj. Tudi sama sem dolga leta jedla kravje izdelke in tudi sir. Sicer nisem bila nikoli velik ljubitelj sira. Nikoli se mi ni zdel dober. Rada sem ga imela le stopljenega na pici, lazanjah, makaronih, raznih narastkih…In priznam. Sem imela problem, da se od tega poslovim. Ampak ker sem trmast deklič, ki ima veliko etike in želje po zdravju v sebi, mi je to tudi uspelo. In takrat so se začeli topiti tudi moji kilogrami.
Zdaj brez težav vzdržujem zdravo telesno težo. Sicer že prej nisem bila prav široka. Ko sem uživala mleko, mlečne izdelke in jajca, sem tehtala 65kg pri višini 167cm. Ko pa sem ta živila opustila sem številki na tehtnici brez težav spravila na 60kg pri enaki višini. Torej 5kg telesne teže sem zgubila brez posebnih naporov. Dol je šlo samo od sebe. Zdaj se veliko bolje počutim, lažje se oblečem v oprijeta oblačila saj volančki okoli trebuha ne kvarijo moj zunanji izgled. Lahko pa rečem, da sem zaradi tega bolj samozavestna in se veliko bolje počutim v svoji koži. Za to pa lahko poskrbite vi.
Vse kar sem danes pisala sem povzela po knjigi Zdravi brez mleka in sira, Neal D Bernard, dr. med., 2017
Predlagam, da si še preberete moj prispevek o kravjem mleku 5 razlogov zakaj stran s kravjim mlekom in tako pridobite informacije o tem zakaj v osnovi nismo narejeni za pitje mleka krav. Tako bo ta prispevek dobil še večji smisel.
Pa še nekaj! Spremembe so včasih na začetku strašljive a ko jih naredimo lahko najdemo veliko dobrega in tako poskrbimo za svoj osebni napredek!!
Za konec pa z vami delim še celotno predavanje o siru in knjigi, ki sem jo omenila. Toplo priporočam, da si preberete knjigo Zdravi brez mleka in sira, lahko pa si pogledate predavanje o tem. Govorec je seveda Dr. Neal Bernard.