Zdravje

Bolezen je klic k spremembi

Osebno se zelo navdušujem nad fenomenom vesolja in kako le ta poskrbi za to, da je vse na svojem mestu ali drugače rečeno, v ravnovesju. Kadar je vse uravnovešeno in deluje tako kot mora je vse ok. Nasprotno, ko se to ravnovesje poruši, pa ni več vse tako ok in  temu sledi kaos. V primeru enega človeka je ravnovesje zdravo stanje, neravnovesje pa se kaže kot bolezen.

Zanimivo je to kako smo ljudje prav tako kot okolje v katerem živimo, podvrženi zelo podobnim zakonitostim. Vsaka stvar, ki je okoli nas ali v nas samih je sestavljena iz atomov. Katero koli stvar bomo razgradili na prafaktorje, vedno bomo na koncu prišli do atoma. Atomi so osnovni gradniki vsake snovi. Zavedanje, da ljudje nismo ločeni od okolice in da smo del nje, je zavedanje, ki nam lahko prinese popolnoma drugačno razumevanje sebe kot človeka v tem času in prostoru.

Ko se enkrat začnemo zavedati povezanosti z vsem kar je in da smo del velike celote, nam je lahko hitro jasno, da vse kar se dogaja okoli nas, kako živimo, mislimo, kaj jemo, koliko se gibljemo itd., zelo vpliva na to kako se počutimo. Vsak dan doživljamo tisoč in eno stvar a najbolj intimen odnos imamo prav s hrano. Odpremo ji vrata in ji dovolimo, da postane del nas. Njena energija postane del nas in med potjo ustvari kemične procese, ki nam ali škodujejo ali pa nas hranijo.

Vse je energija. Ljudje smo v svoji osnovi energetska bitja, prav tako kot so to živali in rastline. Vsi potrebujemo energijo za svoje delovanje in za to, da smo zdravi in vitalni. Hrana direktno postane energija za naše celice in celični metabolizem opravi svoje in izvrže svoj odpad, ki pa je lahko škodljiv, če jemo slabo hrano.

Naše telo je zgrajeno tako, da teži k bazičnemu okolju. Kadar pojemo prevelik odmerek hrane, ki ustvarja v našem telesu kisline, bo naše telo na vsak način želelo vzpostaviti kislo bazično ravnovesje in bo pomoč iskala drugje v telesu in jedla vaše zaloge kalcija kar vas dolgoročno lahko pripelje v težave. Po naravi smo narejeni za določeno vrsto hrane kot to lahko opažamo med živalskimi vrstami. V bistvu niti nismo tako drugačni od živali, loči nas le intelekt, ki ga glede na razmere v katerih živimo in kako gospodarimo s planetom, ne uporabljamo ravno najboljše.

Vsi si delimo ta planet skupaj in naša podobnost je večja kot si upamo misliti.

Človek ni bil narejen za to, da je bolan, kot večina ljudi misli. Velikokrat, ko se pogovarjam z ljudmi in ko pridemo do zdravja, je kar nekaj takih, ki sveto verjamejo, da s staranjem pride bolezen, da stres nosi svoje kar je v bistvu enem pogledu res. Ko pademo pod stres se v našem telesu izločata hormona kortizol in adrenali ti. stresnih hormonov, ki na naše telo vplivata kislo, lahko začutite bolečine v hrbtenici, ste brezvoljni (kotrizol preprečuje serotoninu-hormonu sreče, da bi nastajal), ste utrujeni in brez energije itd. A stres ni edini sovražnik. Pravzaprav tudi hrana vpliva na to koliko smo pod stresom oz. koliko smo zmožni ohranjati mir v stresnih situacija.

Iz svojih izkušenj vam lahko preverjeno zaupam, da hrana, ki jo jemo zelo vpliva tudi na našega duha. Bolj jem zdravo polnovredno rastlinsko hrano, si privoščim tudi veliko surove hrane kot so sadje in zelenjava in ugotavljam, da se počutim bolje in lažje prenašam stresne situacije, se bolje naspim in se na splošno počutim bolj živo. Hrana je prav tako energija in nosi svojo kemično reakcijo in informacijo v naše telo, ki se ne le dotakne naših celic ampak tudi naših energetskih teles, ki postanejo naša energija, pa naj si bo to gibalna, ustvarjalna, miselna ali katera koli dejavnost, ki jo že želimo opravljati.

Slaba izbira hrane povzroča stres in v našem telesu ustvarja slabe kemične reakcije, ki kvarijo naše zdravje.

Človek je rojen za to, da je zdrav in dobro uspeva v svojem življenju. Največja napaka tega sveta je, da smo ubrali pot, ki ni naravna za nas in jemo hrano za katero naše telo ni bilo nikoli zasnovano. Živimo hiter tempo ali pa smo preveč zatopljeni v svoj pametni telefon in tako pozabimo, da smo bitja narave in da je čas, da zopet najdemo svoj košček narave in ustvarimo zdravje in mirno dušo. Verjamem, da bi bil svet zelo drugačen, če bi vsem postalo mar za to kako živimo in bi stremeli k bolj zdravemu svetu.

Kadar pa zanemarimo svojo naravo, takrat se začne kuhati bolezen, ki počasi raste in napreduje in nekega dne priplava na površje kot svarilo, da je čas, da se zopet spomnimo kdo smo v resnici in zaživimo v skladu s temi zakonitostmi. Čas, da si povrnemo vitalno energijo. In ravno ta energija je ključ do dobrega zdravja

Ali veste, da so naše celice glavni generator telesne energije in da je zelo pomembno, da imamo zadosti celic, ki dobro delujejo in proizvajajo energijo? A te celice ne delujejo dobro kar same od sebe. Za to rabijo pomoč. Nas. Da jim priskrbimo dobro hrano, ki vpliva na vodno tekočino v kateri plavajo, da je alkalna saj kisla uničuje celice in jih mutira iz koder izhaja tudi rak.

Torej kaj v bistvu loči zdravega od bolnega človeka?

Odgovor je zelo preprost. Tisti, ki je bolan ima v svojih celicah neko disfunkcijo, ki proizvaja premalo energije za tkiva, organe, mišice itd. in zato tam kjer je težava na celični ravni pride do simptomov, pa naj si bo to bolečina, zatekanje, vnetje itd. Naše telo potrebuje veliko energije, da lahko deluje normalno in skrbi za veliko število procesov, ki se na dnevni bazi odvijajo v našem telesu.

Ko naše celice ne delujejo kot morajo se njihov metabolizem upočasni in sprejemanje hranil in izločanje odpadnih snovi je zelo oteženo. Tako se naše telo počasi zasiči s strupi kar vodi v zakisanost telesa, ki je zelo dobra podlaga za raznorazne kronične težave, ki si jih nihče ne želi naložiti na svoja pleča.

Kdo pa je kriv, da je temu tako?

Tako kot trdno verjamem, da smo kreatorji svoje usode saj si svoje misli in počutje ter kako bomo gradili svoje življenje lahko odločimo sami je enako z našim zdravjem. Tudi na to lahko vplivamo sami in ni vse že v naprej določeno z genetiko. Res je, da so nekatere genetske zasnove razlog, da neko bolezensko stanje dosežemo prej kot pa nekdo, ki te genetske zasnove nima a še vseeno moramo dati temu genomu ustrezno okolje kjer se lahko določena bolezen razvije. Ko sem enkrat poslušala predavanje dr. Neal Barnarda je to gensko zasnovo opisal zelo dobro. Rekel je, da so ti genomi kot nek komite, ki razpravlja o tem ali bomo dobili neko bolezen ali ne. V kolikor so pogoji dobri se ta komite odloči, da bo bolezen nastala v nasprotnem primeru pa ne. In tako je z našo genetiko. Nismo se rodili z določeno usodo, da bomo zagotovo dobili raka, doživeli srčni zastoj, artritis ali katero koli bolezensko stanje že.

Naš življenjski slog je tisti, ki nas pripelje v bolezen in bolezen je zelo naraven odziv telesa, ki nam sporoča, da smo padli iz ravnovesja in da so v našem življenjskem slogu spremembe nujne.

Danes pojemo ogromno hrane za katero niti nismo grajeni in tako naša telesa dnevno obremenjujemo z dolgo prebavo in vsemi toksičnimi strupi, ki se med samo razgradnjo sproščajo.

Vsa hrana živalskega izvora je za naša telesa zelo toksična saj se v samem procesu v telesu ustvarja veliko kislin, ki kisajo naše telo in to mora to zakisanost vedno uravnavati tako, da črpa iz drugih virov in tako slabimo druge dele telesa, ki počasi začnejo šepati saj se njihove zaloge začnejo izčrpavati. Poleg tega preveč beljakovin zelo škodi našemu organizmu. O tem sem že pisala v prispevku Beljakovine-kaj so, koliko jih potrebujemo in ali nam lahko škodujejo?

Hrana živalskega izvora na naše telo vpliva tudi zelo vnetno kar nikoli ni dobro in njena prebava traja tudi do 24h kar je več kot veliko preveč. Naš prebavni trakt je dolg in če hrana predolgo zastaja v njem le ta začne gniti kar poškoduje naše črevo. Prav tako v hrani živalskega izvora ni nobenih vlaknin in vode, ki so ključnega pomena za optimalno delovanje našega črevesja.

Na drugi strani pa hrana rastlinskega izvora zelo alkalno vpliva na naše telo kar pomeni, da telesu ni treba črpati svojih zalog in uravnavati kisli-bazičnega ravnovesja. Hrana rastlinskega izvora pa je prav tako bogata z vlakninami, vitamini, minerali in vsebuje veliko vode, ki jo naše telo še kako potrebuje saj smo v 70%-80% sestavljeni prav iz vode. Ampak pazite. Vsa hrana, ki je rastlinskega porekla še ni nujno zdrava hrana. Več o tem sem že pisala v prispevki Rastlinsko prehranjevanje ni nujno zdravo.

Torej, če smo brez energije, ne spimo dobro, smo preveč pod stresom je to klic, da nismo uravnovešeni z naravnimi zakonu, ki jih zapoveduje naša narava in da je sprememba življenjskega sloga pomembna. Hrana je prva stvar, ki jo morate pobližje pogledati. Vprašajte se ali to kar jem dnevno pomaga mojemu zdravju ali ga uničuje? Ali se dovolj gibljem na svežem zraku? Ali spim dovolj in si vzamem čas za sebe? Ali razmišljam pozitivno, se znam soočati s težavami? Ali pijem dovolj vode? Ali se obkrožam z ljudmi, ki dvignejo ali zamorijo mojega duha?

Vse to so vprašanja, ki bi si jih morali zastavljati znova in znova in tako ugotoviti ali delamo vse za to, da smo zdravi tako telesno kot duševno. Če ste na katerega od zgornjih vprašanj odgovorili nikalno, je to že dober znak za alarm, da morate nekaj spremeniti, izboljšati.

Ljudje smo po naravi zasnovani tako, da smo zdravi. Nismo se rodili za to, da pol življenja trpimo zaradi različnih bolezenskih stanj. Naše naravno stanje je in bi vedno moralo biti le zdravje. A to ne pride samo in niti ne ostane samo, če nam ni mar za to. Zdravje bi moralo biti naša prva skrb saj brez tega naše življenje ne more biti kvalitetno.

Pravijo, da je za vsako bolezen zdravilo in da žal ni zdravila za ljudi, ki ne želijo verjeti dejstvu, da je bolezen le odraz nepravilnega življenjskega sloga.

Prebrala sem že ogromno zgodb o ljudeh, ki so premagali bolezni za katere uradna medicina ni imela več odgovora. Te zgodbe so naravnost fascinantne in zame velik dokaz, da je mogoče biti zdrav in vitalen kljub starosti. Edino kar je res je to, da pa je za to treba kaj narediti. Včasih živeti izven okvirjev družbe in biti malo drugačen.

Zagotovo vam predlagam, da si preberete teh 8 top knjig o rastlinski prehrani in poglobite svoje znanje o prehrani in naši naravi. Vzemite moč nazaj v svoje roke.

Če vas o rastlinski prehrani zanima kaj več si malo pobrskajte med mojimi blogi. Mogoče najdete kaj zanimivega.

In ja…moč je v vaših rokah. Vprašanje je le ali ste za to pripravljeni kaj spremeniti in dejansko narediti.

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

0
0
0
0
0