Čevapčiči iz fižola
Sestavine:
2 konzervi rdečega fižola
1 skodelica ovsenih kosmičev
1 čebula
2 žlici moke
krušne drobtine
pol skodelice vode
kurkuma
curry
rdeča paprika
sol
Priprava:
Čebulo zrežemo na majhne koščke. Na vodi popražimo čebulo, da malo postekleni in dodamo fižol. Malo še popražimo nato pa vse skupaj dodamo v mešalnik. Zmešamo v gladko maso in prestavimo v skledo. Ovsene kosmiče prelijemo z vodo in dobro premešamo. Pustimo stati kakšno minuto, da se kosmiči napojijo. Dodamo k masi iz fižola. Na koncu dodamo še curry, rdečo papriko, kurkumo, sol in dve žlici moke. Vse sestavine dobro premešamo. Zmes poizkusimo in dodamo še kako izmed začimb ali sol, če se nam zdi premalo začinjeno. Oblikujemo čevapčiče jih povaljamo v krušnih drobtinah in jih spečemo v pečici na 220 stopinj C.
Pa še za ajdovo kašo:
Sestavine:
1 skodelica ajdove kaše
2 skodelici vode
2 malo večja korenja
steblo zelene
pol skodelice sezamovih semen
rdeča paprika
česen v prahu
poper
sol
Priprava:
Ajdovo kašo skuhate v osoljeni vodi (toliko kot daste ajde, dvakrat toliko daste vode). Med tem, ko se ajda kuha zrežite korenje na manjše koščke in ga dajte v pekač (pekač oblecite s peki paprijem). Korenje posolite in popoprate in z čistimi rokami dobro premešajte. Prižgite pečico na 200 stopinj C in pečite okoli 30 minut. Nato zrežite steblo zelene na manjše koščke. Na ponvi segrejete malo vode in dodajte zeleno in sezam. Ko se ta zmehča, dodajte že pečeno korenje in vse skupaj malo pretlačite. Dodate česen v prahu, rdečo papriko in sol ter še malo popražite. Na koncu dodajte še skuhana ajdovo kašo in postrezite skupaj z fižolovimi čevapčiči.
Pa še en nasvet. Počakajte, da je korenje delno spečeno prednjo se lotite praženja zelene. Tako se vam bo časovno dobro izteklo, da boste imeli ravno zeleno zmehčano in korenje pečeno in boste delo lahko nemoteno nadaljevali naprej.
Pa dober tek!