Recepti

Domač kokosov jogurt

Včasih res ne morem verjeti kako me kakšni preprosti recepti naravnost navdušijo. Tale jogurt je eden izmed takih. Njegova priprava je sila enostavna z malo sestavinami. Njegov okus pa je tako kremen in okusen, da bi ga človek kar jedel in jedel.

Skrivnost tega jogurta je v algah spodaj na sliki, ki poskrbijo, da se kokosovo mleko, ki ga lahko zelo hitro naredimo sami (spodaj najdeš recept), strdi in postane podoben jogurtu.

Obvezna sestavina priprave tega jogurta. Najdete jih v kitajskih trgovinah s prehrano.

Teh alg potrebujete približno pet centimetrov dolžine vreče na liter kokosovega mleka (paket alg je za približno pet jogurtov). Predhodno jih je potrebno namakati v vodi 15 min. Med tem časom pa se lahko lotite priprave kokosovega mleka.

KOKOSOVO MLEKO:

Sestavine:

1 skodelica in pol kokosove moke

pest rozin ali nekaj dateljnov

1l vode

Postopek:

V mešalnik stresemo kokosovo moko, rozine ali dateljne in vodo ter nekaj časa mešamo v mešalniku. Ko sta kokos in rozine ali datlji dobro zmleti, vzamemo gazo in skoznjo precedimo vse kar imamo v mešalniku. Naše kokosovo mleko je pripravljeno.

PRIPRAVA KOKOSOVEGA JOGURTA:

Kokosovo mleko prelijemo v posodo in pristavimo na ogenj. Ko so se alge namakale 15 min, jim odlijemo vodo in jih dodamo v posodo kjer grejemo kokosovo mleko. Kuhamo toliko časa, da se alge stopijo in da vidimo mogoče samo kakšno, ki plava po vrhu. Pustimo, da se ohladi in strdi.

Opcijsko in tudi dobrodošlo je, da si kupite mlečno kulturo in jo dodate k jogurtu. Tako bo še vaše črevo in njegova črevesna flora imeli kaj od tega. V tem primeru morate, ko končate s kuhanjem, mleko ohladiti na 40 stopinj C in nato dodati pol noža prahu mlečnih kultur. Namesto kulture lahko dodaste tudi žlico ali dve kupljenega jogurta, ki ima že kulturi v sebi. Ko boste imeli prvi jogurt narejen, pa lahko vedno malo prihranite in dodate novemu jogurtu in tako mlečno kulturo prenesete v nov jogurt.

Ko se bo mleko strdilo, bo bolj trdo. To trdo zmest dajte še enkrat v mešalnik, prilijte malo rastlinskega mleka po občutku (pazite, da ne preveč) in malo zmešajte v mešalniku. Kmalu boste dobili kremno zmes, ki se je meni po okusu zdela naravnost božanska.

Mene je ta recept navdušil. Je res preprost in veliko cenejši način, da kot vegan vključuješ jogurt na svojem meniju. Te jogurti, ki jih kupiš v trgovini niso vedno prijazni do žepa vegana a vegan se vedno lahko znajde in odkrije takšne enostavne recepte in tako naredi svojo prehrano še bolj preprosto in poceni. Pa še nič odpada ne naredimo, če si takšen jogurt pripravimo doma sami.

Upam, do bo recept uporaben tudi vam tako kot je bil meni:)

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

7
0
0
0
0