Recepti

Domač veganski sir

Torej, naše brbončice se navadijo na določen okus in dobra novica je, da jim lahko privzgojimo drugačne navade. Izpeljati moramo vmesni proces in če nam to uspe, vam obljubim, da boste odkrili novo ljubezen, ki se ji reče okus rastlinskega sveta.

Očarani boste nad barvami, novimi vonjavi in okusi. Skozi ta proces sem šla tudi sama, ko sem prehajala iz vegeterijanstva na veganstvo. Kljub temu, da nisem jedla mesa, je v mojem svetu manjkalo bolj razgibane palete živil rastlinskega izvora. In ravno sam smisel veganstva, ki me je navdušil, da živim bolj zavedno in sočutno, me je spodbudil k preizkušanju novih živil, ki jih prej nisem uporabljala v kuhinji. Moji okusi so se čisto preusmerili drugam in veste kaj? Resnično danes bolj uživam v kuhinji kot kadar koli prej.

Torej, če ste eden takih, ki si želi podobne navade obdržati naprej, je tu dobra novica!

Skoraj ni živila živalskega izvora, ki ga ne bi mogli poustvariti s sestavinami rastlinskega izvora. Na primer. Če ste navajeni, da v službi malicate svoj sendvič s sirom in zraven pojeste sadni jogurt, lahko to počnete naprej le, da nadomestite sir in jogurt z rastlinsko različico. Rastlinski jogurt je na razpolago že kar v vseh dobro založenih živilskih trgovinah in prav tako se širi ponudba veganskih sirov. Sicer je žalost ta, da so cene v večini višje, kar me kar malo žalosti glede na to, da je proizvodnja sira iz kravjega mleka veliko bolj potrošniška kot pa tistega iz rastlin. A žal država z davkoplačevalskim fondom tu precej pomaga, za tiste rastlinčkarje se pa ne zmeni kaj preveč. Žal je politika taka in bi rekla, da so tu potrebne reforme.

No pa, da počasi zaključim tale spev. Če ste bolj zagnani in bi še vseeno radi imeli svoj sir za v sendvič vsak dan, si lahko pripravite svojega. Ta sir je začel nastajati pri moje mami doma in po pošti priromal tudi do mene. Moja mami je bila tako dobra, da ga je občasno pripravila tudi zame. In povem vam, da se v sendvič resnično poda. Priprava je zelo preprosta in nezahtevna in vzame okoli pol ure  in potem še malo čakanja do drugega dneva, da se sir naredi.

Recept za domači veganski sir

½ skodelice indijskih oreščkov (dobro je, da oreščke predhodno čez noč namočimo v vodi)

½ skodelice rastlinskega mleka po izbiri (izognite se riževemu, ker je lahko presladek in spremeni okus)

3 žlice limoninega soka

2 žlice tahini paste (recept za tahini pasto dodajam spodaj, saj je v trgovini cena kar navita)

¼ skodelice kvasnih kosmičev

1 žlička soli

½ čebule v prahu

½ žličke česna v prahu

Vse te sestavine zmešajte v blenderju tako, da samo malo pomešate vse skupaj. Dosti, če dvakrat ali trikrat malo zavrtite blender.

Potem pa rdečo papriko narežite na majhne koščke, v posodo zlijete 1 skodelico vode in ji vmešate 2 žlički želirnega sredstva agar agar in papriko. Vodo zavrite in nekaj minut vrite in zraven mešajte. Potem pa odstavite z ognja, dodajte v vodo mešanico iz zgornjih navodil, dajte malo nazaj na ogenj in okoli 2 do 3 minute še malo kuhajte in vmes stalno mešajte.

Sledi samo še to, da mešanico zlijete v primeren model in počakate, da se ohladi in strdi. Najkasneje naslednji dan bo sir že gotovo za v sendvič.

Tahini pasta pa naredite preprosto tako, da sezamova semena malo popražite na ponvi brez olja toliko, da malo zadiši, odstavite in ohladite. Potem pa jih zmeljite v prah (jaz za to uporabljam mlinček za kavo) in mu primešajte malo olivnega olja toliko, da pasta postane ravno prav gosta. In to je to.

Upam, da vam bo recept uporaben!

 

 

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

4
0
1
1
0