Recepti

Granadirmarš-bomba ogljikovih hidratov

Ko sem še obiskovala Višjo turistično šolo na Bledu, smo imeli pri predmetu kuharstvo projekt z naslovom Slovenske jedi. Naša naloga je bila, da pripravimo slovenske jedi in jih predstavimo pred ostalimi součenjaki.

Ena izmed jedi, ki smo jo pripravili pa je bila zelo enostavna in zelo dobra jed po imenu Granadirmarš. To je jed, ki je sestavljena iz samo dveh sestavin. Krompir in testenine. Ker je v tej jedi veliko škroba in ogljikovih hidratov pridobljenih iz njega ni čudno, da je bila med drugo svetovno vojno to jed, ki so jo veliko jedli vojaki. Za njih je bila to prava bomba energije, da so lahko opravljali svojo težko vojaško dolžnost.

Včasih res ne vem kaj bi skuhala. Želela sem narediti nekaj novega, nekaj kar ni vsak dan na meniju. No in moj spomin je skočil v čas, ko sem bila še študentka in na misel mi je prišla ta jed. Že takrat se mi je zdela noro okusna. In kar je najbolje. Je popolnoma veganska. No pa sem našla svojo idejo za kosilo. V nadaljevanju delim z vami ta preprost recept, ki je zelo enostaven za pripravo in nas nasiti za res lep čas.

Sestavine:

5 srednje velikih krompirjev

Testenine brez jajc po izbiri

1 srednje velika čebula

Curry

Rdeča paprika

Origano

Sol

Jušna osnova

Priprava:

Krompir skuhamo do mehkega, ohladimo in olupimo. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca. V ponev damo malo jušne osnove in pokuhamo čebulo, ki smo jo narezali na manjše koščke. Ko jušna osnova izhlapi, še malo na suho popražimo, da čebula dobi malo rjave barve in nato narežemo krompir in ga popražimo. Dodamo vse začimbe (približno dva ščepa). Jaz sem dala malo več curriya in moram reči, da je izpadlo zelo dobro. Ko je krompir dobro popražen in se mu naredi malo skorjice, dodamo še testenine in skupaj malo pražimo še približno pet minut.

Tako. Naša jed je gotova. Zraven priporočam še zeleno solato.

V svojih letih veganstva sem ugotovila, da je zdaj čas, ki ga porabim za pripravo hrane krajši, da so sestavine cenejše in da je moje počutje veliko bolj energično.

Če bi radi o rastlinski prehrani izvedeli kaj več pa le obiščite moj blog in si preberite prispevke, ki jih pišem za vas.

Upam, da se vam bo zdel recept uporaben.

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

2
0
0
1
3