Zdravje

Železo v rastlinski prehrani plus dva recepta za smoti

Verjamem, da je marsikomu tale zgodba znana. Nekdo se odloči, da bo postal rastlinojedec. Ko to oznani svetu, je ena izmed stavkov, ki jih ljudje izrečejo ta, da pa to sigurno ni dobro za kri. Človek rabi meso za dobro kri.

A ravno to je daleč od resnice. Res je, da smo vsi drugače grajeni in imamo drugačna genska ozadja a to, da nekdo ne je mesa pa nikakor ni grožnja, da bo zato slabokrven oz. drugače rečeno slaboten, kar pomeni, da bo ostal brez življenjske moči.

No in potem se razgledamo po naravi in njenih prebivalcev. Živali…

…in glej ga zlomka. Kako močen je konj. Zgleda tako mogočen. Njegova prikazen nas navda z močjo in voljo. O kakšen lep prizor. In potem sledi spoznanje. Prehrana konja je sila enostavna. Njegov želodec je majhen, zato mora jesti večkrat in po malo. Njegova primarna prehrana je seno. Zraven sodijo še kakšni priboljški kot so koruza, suh kruh (na internetu sem zasledila, da naj bi pasma haflinger, pojedel okoli 10kg sena, 1kg koruze in 0,5g suhega kruha).

Konj je po svoji naravi rastlinojedec in verjamem, da smo tudi ljudje. Če pogledamo svoje sposobnosti in fizično izgradnjo telesa, se mi zdi, da smo veliko bolj podobni tistim, ki jedo rastline. S časom smo se kot človeška vrsta prilagodili na živalsko prehrano a to nikakor ne pomeni, da je ta dobra za naše zdravje. Če je veganska hrana zdrava in uravnotežena, ni nobene bojazni, da bi nekdo, ki se odloči za veganstvo, postal slabokrven.

Ali ste vedeli…?

Telo potrebuje železo za tvorjenje rdečih krvnih celic, ki oskrbuje telo s kisikom. Njegova absorbcija je boljša, če zraven zaužijemo vitamin C in veliko slabša kadar posegamo po poživilih (kava), mlečni izdelki, origano, kakav… Teh živil se je dobro izogibati, kadar pojemo obrok polen železa saj si tako delamo medvedjo uslugo. Železo pa se deli v dve skupini. Prva je hemsko železo in ga dobimo skozi živalsko hrano, drugi pa je nehemsko železo, ki ga dobimo skozi rastlinsko prehrano. Slednje je za nas veliko boljše saj se ta absorbira v tolikšni meri kot naše telo misli, da ga potrebuje. Pri hemskem železu pa se ta v celoti absorbira, kar pa za naše telo ni najbolj optimalno. Lahko ga imamo preveč in tako tvegamo, da se na celični ravni začnejo tvoriti prosti radikali, ki pa lahko povzročijo raka. Čeprav v veliki meri hvalijo ravno hemsko železo je problem ta, da ga v kolikor ga ne izločimo iz telesa nakopičimo preveč in to za naše zdravje ni dobro. Torej je boljša oblika železa iz rastlin saj tega vzame telo toliko kot rabi, ostalo pa odvrže. Kadar je železa premalo pa se ga zelo dobro da dvigniti z rastlinsko hrano. Pa si poglejmo nekaj živil rastlinskega izvora, ki so polna železa.

Vse kar je zelene barve (v zelenih rastlinah kot so špinača, ohrovt, brokoli, blitva, solate, regrad. Bolj je zelenjava temne barve, več železa vsebuje. Iz teh zelenih rastlin si lahko pripravimo okusne smotije, solate in tako poskrbimo za dober vnos hranilnih snovi)

Stročnice (fižol, čičerika, bob, grah, leča…Iz njih lahko pripravimo okusne enolončnice, kremne juhe, solate ali polpete)

Bučna semena in sezam (ravno sezam je prava bomba, polna železa. Če zaužijete 100g sezama, boste pokrili 83% dnevne potrebe po železu).

Polnovredna žita, otrobi (kvinoja, proso, bulgur, ječmen…)

Rdeča pesa (vsebuje visoke koncentracije železa)

Kakav (je prav tako kot sezam, prava bomba železa. 100g naravnega kakava vsebuje vso potrebno zalogo železa, ki jo potrebujete. Najboljša uporaba je v kak saden smuti)

Tofu (ta je narejen iz soje in z 100g tofuja poskrbimo za 15% vnos železa)

Torej, kot vidimo je paleta izbire živil z zadostno količino železa v rastlinskem svetu dovolj. Skozi dan nekdo, ki sledi tej prehrani, poje različne kombinacije zgoraj omenjenih živil v različnih obrokih in verjamem, da ni strahu, da bi telesu primanjkovalo železa. Lahko zjutraj popije zelen smoti, za kosilo je solato z bučnimi in sezamovi semeni in zraven kvinojo z zelenjavo in nazadnje za večerjo še okusno enolončnico z lečo in mešano zelenjavo. Tako je vnos železa pokrit brez, da bi računali in delali znanstveno fantastiko. Kadar je nekdo športno aktiven ali pa nosečnica, se te količine povečajo. Takrat je mogoče temu potrebno posvetiti več pozornosti in sam vnos živil povečati.

Osebno nisem nikoli trpela za pomankanjem železa, pa ne jem mesa že 27 let. Zadnjih 5 let, ko sem vegan pa moja krvna slika kaže, da se je moj nivo železa dvignil in že nekaj časa ostaja na enaki meji. Kar se tiče moje energije je pa le ta občutno višja.

Za konec še dodajam recept za dva okusna jutranja sokca:

Zelena bomba

Sestavine:

špinača (približno eno veliko pest)

1 banana

sok pol limone

manjši košček ingverja

dve žlički pšenične trave

voda

Vse sestavine dobro zmešajte v blenderju in popijte svežo.

Za tiste, ki imate raje sladek začetek dneva pa predlagam tale smoti:

Sladek smoti za začetek dneva

Sestavine:

2 dc sojinega mleka

1 velika žlica kakava

1 velika žlica zmletega lanenega semena

sadje po izbiri (lahko je banana, maline, borovnice, jagode…)

Ta dva smutija sta res energijske bombe, ki vas bosta zjutraj napolnila s svežo energijo in sta polna železa. Tako boste delno pokrili potrebo po železu že zjutraj.

Pri prehrani je vedno potrebno paziti, da je ta čimbolj v naravni obliki in da se izogibamo živilom, ki nam škodujejo. No…včasih kakšna pregreha ne uide ampak naj bo načelo zdravo in uravnoteženo:)

 

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

0
0
1
2
1