Lifestyle

Kako biti vegan, ko tvoja družina ni?

V svojem življenju imam tako srečo, da sem del družine kjer smo v večini vegeterijanci in vegani. Začelo se je že v mojih rosnih letih, ko sem s šestimi leti skupaj z mojo mamico sprejela odločitev, da ne bom več jedla mesa. Kakšne dve leti za tem nama je sledila še moja sestra. Moja teta pa je bila tista, ki nas je vse navdihnila z idejo, da se živali ne je. Namreč po njenem potepanju po indiji v njenih rosnih letih, je postala vegeterijanka. Še predstavljati si ne morem kako je bila čudna vsem okoli nje v 80. letih, ko beseda vegeterijanec še ni bila splošno znana, kaj šele vegan! Teta je bila v navdih moji mami, mami je bila meni, jaz pa sem bila naprej mojemu partnerju, ki se je iz strastnega mesojedca prelevil v vegani in danes pravi, da še nikoli ni jedel tako dobro in okusno.

Torej v tem pogledu sem rojena pod srečno zvezdo. Doma imam podporo in z mojo mami se veliko pogovarjava o hrani, receptih, zdravju in za to sem zelo hvaležna. Vem pa, da vsi nimajo te sreče in da je za tiste, ki ne uživajo podpore velikokrat težko.

Hitro se zatakne pri vsakodnevnih obedih, ko se drugi ne želijo prilagoditi. Hitro smo tarča zbadanja ali nerazumevanja naše nove življenjske odločitve ali pa celo skrbi, da bomo zboleli saj je prepričanje, da potrebujemo hrano živalskega porekla zelo prisotno. In potem, ko slučajno zbolimo, se vsi hitro oprimejo našega rastlinojedstva kot glavnega vzroka za bolezen. Ker je že sam začetek spremembe prehrane poln ugank in se moramo določene stvari učiti popolnoma na novo ter je naša samozavest okoli nove prehrane še mogoče nizka, je to, da nas družina ne podpira včasih velik izziv in nas lahko celo vodi v to, da zdrsnemo nazaj k starim navadam kar je pa seveda velika škoda. Da do tega ne bo prišlo bi vas rada opogumila s temi nasveti v nadaljevanju, ki vam bodo v pomoč, ko se boste soočali s svojo družino, ki vas mogoče ne bo razumela, ne bo na vaši strani ali pa preprosto jih bo samo skrbelo za vas, da boste resno zboleli.

Izobraževanj

Kadar se lotimo novih projektov kot je sprememba naše prehrane, je najbolj pomembno to, da se izobražujete. Berite knjige o rastlinski prehrani. Glejte dokumentarce na te teme in bodite v koraku s svetom rastlinskega prehranjevanja in življenja na splošno. Poiščite svoje idole na tem področju in jim sledite. Moji so sigurno zdravniki, ki so zdaj že pravi pionirji na področju rastlinske prehrane. Predlagam vam, da na youtube kanal vpišete imena kot so Dr. John Mcdougall, Dr. Neal Barnard, Dr. Michael Greger in še mnogi drugi katerih razna strokovna predavanja o rastlinski prehrani so objavljena na tem kanalu. Poleg tega pa vsi tudi pišejo izjemne knjige, ki so pravi biser v rastlinskem prehranjevanju. Katere so tiste knjige, ki sem jih prebrala sama in sem jih uvrstila med TOP osem knjig, ki jih enostavno morate prebrati, če se spogledujete z rastlinskim prehranjevanjem.

Pridobivanje informacij je zelo pomembno!

Vse te informacije bodo dvignile vašega duha in razbile v vas še vsak zadnji dvom, da mogoče niste na pravi poti. Vse ti informacije vam bodo tudi v pomoč, da se boste lažje usmerili v zdravo rastlinsko prehranjevanje saj to ni nujno vedno zdravo. Več na to temo pa sem pisala v članku Veganstvo ni nujno zdravo, kjer lahko o tej temi izveste več. Poleg tega pa se boste veliko lažje spopadali z raznimi vprašanji, ki vam jih bodo zastavljali domači o rastlinski prehrani. Nas nekaj teh vprašanj, ki nam jih najpogosteje po mojih že zdaj dolgoletnih izkušnjah postavljajo, sem odgovorila v prispevku 7 izjav, ki jih vegani dostikrat slišimo.

V eni besedi pa vam polagam na srce, da resno čim več raziskujte, se izobražujte in z vami bo vse ok.

Priredite vegansko kosilo

Veliko našega življenja se vrti okoli hrane. Vsi radi jemo dobro hrano. In dobra novica je ta, da se na prehodu na rastlinsko prehrano ne potrebujemo temu odpovedati. Koliko je različnih okusnih rastlinskih receptov in ni dvoma, da ne bi mogli najti svojih najljubših jedi. Poleg tega pa se nam ni treba odpovedati starim jedem, ki smo jih bili navajeni saj se vse da prevesti v rastlinsko različico. Še vedno lahko ustvarjamo okusne omake, enolončnice, čevapčiče (recept za Čevapčiče iz fižola sem že objavila med mojimi Recepti), lazanje itd.

Torej najboljši način, da pokažete svojim domačim, da se niste odločili, da boste od zdaj naprej jedli travo in se začeli pasti na travniku za vašo hišo ampak imate še naprej namen uživati v raznoliki, okusni hrani. Najboljši način, da jim to pokažete je, da za njih pripravite slastno kosilo in jim na ta način poskušali pokazati, da je vaša hrana zanimiva, okusna in zelo, zelo zdrava. Tako boste neposredno svoje domače seznanili s tem kaj se greste in v velikem upanju, jih navdušili za rastlinsko prehrano.

Najboljši način aktivizma je prav skozi hrano!

Zdaj pa vprašanje. Kaj jim skuhati? Najbolje bo, če se ne greste neke eksotike in jim postrežete z jedjo, ki jo radi jedo. Če imajo radi testenine z omako iz mletega mesa, jim pripravite rastlinsko različico iz sejtanovega drobljenca ali sojinih koščkov. Lahko naredite okusno mesno lazanjo na rastlinski način in meso samo preprosto zamenjate z že omenjenim nadomestki za mleto meso. Če je ravno nedelja, jim lahko postrežete z okusno bistro juho, pretlačenim krompirjem in naredite kakšne okusne polpete. Idej je ogromno. Naredite nekaj, ki je dokaj znano in veste, da boste znali to pripraviti okusno.

Vedno mislite naprej, da ne boste ostali praznih želodcev:)

Naj vam pa še nekaj položim na srce. Tudi sama sem kdaj mogla kuhati za vsejedce. Včasih se je zgodilo, da so zelo pohvalili kar po navadi kaže na zrelost posameznika, včasih pa so samo tiho jedli in niso želeli komentirati. Po navadi dobite tog odziv zato ker pač ne želijo priznati, da je tudi kosilo brez mesa, mleka ali jajc lahko okusno. To je odraz nezrelosti na tem področji in z eno besedo trme in neodstopanja od svojega življenjskega sloga. V takem primeru se resno ne sekirajte ker resnično ni vredno. Vedite pri sebi, da ste se potrudili in da ne morete spremeniti menja vseh okoli vas. Najbolj pomembno je, da ostanete zvesti sami sebi in ste vzor drugim. Mogoče bodo čez čas videli, da vam gre dobro in bo to zadosten dokaz, da nekaj delate prav. Ostalo pa ni v obsegu vaših zmožnosti.

Prilagodljivost

Kadar se znajdete v situaciji, ko vas družina ne podpira boste mogli biti prilagodljivi. Včasih boste mogli kuhati sami. Včasih boste mogli gledati kako drugi jedo posmrtne ostanke ali izločke živali, pa čeprav vam bo ob tem neprijetno saj ne boste mogli razumeti, kako lahko nekdo vidi v tem hrano. Takrat se spomnite sebe, ko še niste bili tam in vedite, da pač oni tudi niso in mogoče ne bodo nikoli.

Poleg tega bodite prilagodljivi v pogovorih. Ne vsiljujete svojega mnenja na vsako silo. Dajte piti vodo toliko kot so ljudje žejni. Zame je to zlato pravilo saj sem se naučila, da v nasprotnem primeru lahko pridobim sovražnike in to ni moj dolgoročni cilj.

Ko boste del kakšnih družinskih praznovanj vam predlagam, da poskrbite sami za svojo prehrano ali vsaj povejte kaj vam lahko pripravijo, da potem ne boste ostali brez. Tu je potrebno biti iznajdljiv in poskrbeti sam za sebe. Se tudi zgodi, da se drugi sami od sebe ne bodo spomnili in na to ne računajte vedno. Bodite korak pred drugimi in poskrbite sami za sebe.

Sočutje

Če je vaš razlog za premik naprej sočutje vam moram najprej osebno čestitati. Bravo in le tako naprej!!! Naredili ste veliko, da ste uspeli prebuditi sočutje do drugih bitji in jim dali prednost pred svojimi osebnimi potrebami ni užitki.

Družina vašega sočutja ne bo vedno razumela in se bo včasih počutila manjvrednega in zato jih ne spravljajte v kočljive položaje s svojimi pridigami. Imejte vedno v mislih, da je vam uspelo. Vsi pa žal niso sposobni prebuditi enakega sočutja kot ga je uspelo prebuditi vam. Lahko pa poskusite to narediti a le tako, da se družinski član, partner ali pa prijatelj s tem strinja. Potem vam predlagam, da jim pokažete kakšen govor ali dokumentarec, ki je prepričal vas. Lahko boste pozitivno presenečeni in vam bodo ljudje želeli slediti. Tako boste pripomogli k pozitivnemu aktivizmu in širili sporočilo naprej. Resnično pa ne počnite teh stvari na silo in si ne jemljite k srcu, če ljudje ne bodo pripravljeni slišati. Pač ni njihov čas, da bi bili pripravljeni kaj spremeniti v to smer.

Poiščite podporo

Podpora na novi poti je zelo pomembna. Kot sem omenila že zgoraj, sem lahko zelo hvaležna, da podporo imam in da je tudi moj partner stopil na to pot z menoj. Če pa doma podpore nimate, si jo pa le poiščite. Lahko se včlanite v kakšno facebook skupino, postanete del kakšnega društva, se udeležite kakšnih veganskih druženj in piknikov, ki se organizirano odvijajo po Sloveniji. Na tak način lahko najdete nove prijatelje, ki vas bodo razumeli in podpirali in si tako olajšate svoje življenje. Prav tako pa boste lahko svoje misli in občutke delili z drugimi, si izmenjali ideje, informacije, recepte in se družili na koristen način.

Poleg vsega pa boste dobili zagon, da niste sami in da si podobno pod delite z marsikomu. Med drugimi tudi z menoj. Upam, da ne rabim posebej izpostaviti, da mi lahko pišete kadar koli in mi zastavite vprašanje, delite z mano kakšno osebno stisko ali kar koli vas že muči na tem področju. Pišete mi lahko preko Kontaktnega obrazca. Vedno odgovorim. Brez izjem in ni neumnih vprašanj.

Naj vas opogumim in povem, da ja…včasih je težko biti drugačen od drugih a nikoli ne bi tega zamenjala. Osebno zelo uživam v takem stilu življenja. Z veseljem ustvarjam zapise na tem blogu, se izobražujem, kaj mislijo drugi sem pa dala na stran. Vem, da enostavno ne morem ugajati vsem in da moram predvsem ugajati sebi, pa čeprav ves svet dela obratno.

Moja pot je moja pot in izberem si jo sama. Prav tako pa to storite tudi vi, ne glede na to kaj misli vaša družina, partner ali prijatelji. Živite za sebe in svoje ideale in niste dolžni živeti po podobi drugih. Ko boste te besede ponotranjili, bo za vas svet veliko lepši.

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

3
0
1
0
1