Uncategorized

Kako do dobre prebave-5 napak, ki sem jih delala sama

Kako pomembna je prebava se zavemo mogoče šele, ko gre z njo kaj narobe. Koliko je med nami takih, ki jim je popolnoma normalno, da gredo na veliko potrebo le enkrat na nekaj dni. Toliko časa že trpijo za kroničnim zaprtjem, da so se na to enostavno že navadili. A takšno stanje še zdaleč ni normalno in je posledica napačne prehrane in pa tudi napačnih kombinacij hrane.

Včasih se mi zdi, da smo ljudje postali že malo utopični. Ne znamo več videti realne slike, smo nepovezani s sabo in tako tudi z vsakdanjimi odločitvami, ki jih sprejemamo popolnoma nezavedno. Tako si ustvarimo marsikatero zdravstveno tegobo in zaprtost je pogost pojav med množico.
Ko se človek ustavi in začne malo bolj zavedno sprejemati svoje odločitve, lahko šele dejansko vidi pravo sliko svojih napačnih prehranskih odločitev, ki so ga vodile v težave z zdravjem. Zaprtost seveda ni izjema.

Človek bi moral vsaj enkrat dnevno iti na blato, če ne raje dvakrat. Jutranji čas je najbolj primeren čas za iztrebljanje. V jutranjih urah se naša telesa še čistijo in če se črevo zjutraj ne očisti, imamo lahko preko dneva veliko večjo meglo v glavi, smo hitreje pod stresom, nestrpni, nezadovoljni. Vam je to znano? Meni zagotovo je saj sem šla čez težave zaprtosti tudi sama. Sicer se mi v življenju ni zgodilo, da bi šla na veliko potrebo samo enkrat v celem tednu in si niti ne upam pomisliti kakšen bi bil ta občutek. Se pa mi je zgodilo, da kak dan vmes nisem šla ali pa je bilo to odvajanje težko ali pa nisem imela občutka, da bi se izpraznila. Ko sem se naučila in spoznala katera so živila in pa življenjski tempo, ki mi dela težave, sem situacijo lahko obvladala in izboljšala

Moje spoznanje o dobri prebavi me je pripeljalo do več zaključkov. Na prebavo ne vpliva samo en dejavnik ampak jih je več. Opisala vam bom kaj sem pri sebi odkrila in kaj sem morala spremeniti oz. se držati, da je moja prebava aktivna vsako jutro in pa potem tudi v popoldanskih urah. A predno se poglobim v to bi rada samo poudarila zakaj neki je prebava tako zelo pomembna in ji enostavno moramo posvetiti pozornost.

Na naše črevesje lahko poleg limfnih poti, gledamo kot na nek sistem kanalizacije. V procesu presnove gredo preko črevesja v kri tista hranila, ki jih telo potrebuje. Ostalo se tvori v blato in to izločimo iz telesa. Da je črevo pretočno in čisto je zelo pomembno za njegovo zdravje. V črevesju imamo veliko kolonijo bakterij, ki skrbijo za naše zdravje. V črevesju je doma največ celic imunskega sistema in je zato ključnega pomena, da je črevo v optimalnem stanju. Tisto kar je za ven mora iti ven saj dlje kot ostaja v črevesju več težav lahko povzroči. Hrana, ki ostane v črevesju začne gniti in to je krasno leglo za slabe organizme kot so glive, plesni, paraziti, ki se s hrano, ki gnije hranijo in za seboj puščajo kisle odpadke, ki naše črevo oz. črevesno sluznico draži kar pa vodi v krvavitve in kasneje lahko v resnejše zaplete med katere spada tudi rak. Hrana, ki je podvržena procesu gnitja pa je vsa hrana živalskega izvora (meso, mleko, jajca) in pa hrana, ki je visoko procesirana.

Naše telo nima ustreznih prebavnih encimov, da bi mrtvo meso živali ustrezno prebavilo. Enak problem je s kravjim mlekom in izdelki iz njega. Naše črevo ni narejeno, da se spopade s tovrstno hrano. Naša anatomija je zelo drugačna kot pa anatomija zveri kot so lev ali pes, ki sta naravno opremljena za mesno hrano. Te živali imajo kratke prebavne trakte in veliko bolj močno želodčno kislino, da obdelajo zaužito meso in ga ustrezno izločijo. Naš prebavni trakt pa je občutno predolg, naša želodčna kislina je preslaba in v ustih nimamo encimov za prebavo beljakovin kot zveri ampak imamo encim za prebavo ogljikovih hidratov.

Torej, ko pojemo veliko mesnin in ostalih zadev, ki jim primanjkuje vlaknin, so visoko predelane, se naše telo oz. naše črevo težko spopade s tem in takšna hrana začne gniti kar je pa krasno za tiste, ki se na gnitju hranijo (paraziti, glive, plesni). Tako lahko porušimo zdravo bakterijsko ravnovesje kjer velja pravilo, da morajo biti dobre in slabe bakterije uravnovešene, da bi naše črevo lahko delovalo optimalno in opravljajo svoj funkcijo.

Hrana živalskega izvora je popolnoma brez vlaknin. Glavne sestavine našega blata zato je prebava težka. Poleg tega pa te živila ne vsebujejo vode, ki olajša prebavo in so podvrženi gnitju, ki pa privablja tiste, ki si jih v črevesju ne želimo

Kaj pa se zgodi, če je črevo polno gnijoče nesnage?

Kot prvo je lahko presnova zelo motena in ne dobimo zadostno količino hranil in tako ostajamo brez energije, nejevoljni in vedno lačni. Prav tako si lahko nakopljemo razne črevesne zaplete kot so divertikuloza (bolezen debelega črevesja kjer v črevesju nastanejo mešički zaradi prevelikega pritiska v črevesju pri izločanju starega trdega blata, ki tiči tam že nekaj časa, kar pa vodi v neprijetna vnetja in bolečine v spodnjem delu trebuha in pa tudi kri na blatu), rak debelega črevesja, sindrom prepustnega črevesja kar pa vodi tudi v avtoimune zaplete kot so kronova bolezen itd. Če se nesnaga iz črevesja ne izloča tako kot je potrebno, se v njem ustvari toksično okolje, ki slabša naš imunski sistem in tako smo tarča za zunanje napadalci kot so virusi, bacili in bakterije, ki nas lahko veliko bolj prizadenejo, če je naše črevo toksično in se v njem odvija polno gnitja (gnije pa vsa hrana živalskega izvora zaradi neustreznih prebavnih encimov , procesirana hrana)

Na drugi strani pa zelo blagodejno na naše črevo vpliva hrana rastlinskega izvora saj je v večini polna z vlakninami, ki pa so hrana dobrim črevesnim bakterijam, ki med svojim metabolizmom ustvarjajo koristna hranila za naše telo, nižajo naš krvni sladkor, slab holesterol…Poleg tega pa je hrana rastlinskega izvora (govorim o polnovrednosti živil kot so sadje, zelenjava, žita in stročnice) opremljena s prebavnimi encimi zaradi katerih je optimalen izkoristek hranil in pa izločanje iz telesa veliko bolj olajšano. Vlaknine so tise, ki poskrbijo za to, da se črevo očisti saj nase vežejo vso nesnago in snujejo zdravo blato. Sadje in zelenjava sta tudi polna vode, ki nas krasno hidrira in splakne naše črevo in je odvajanje blata veliko lažje in redno.

Sadje, zelenjava, stročnice, žita so dobra izbira za naše črevo. Med temi sta sadje in zelenjava tista glavna čarodeja, ki poskrbita za funkcionalno prebavo in zdravo črevo.

Torej z eno besedo. Črevo se mora prazniti dnevno, če želimo imeti dobro počutje, čiste misli in se izogniti večjim zdravstvenim težavam, ki jih lahko toksično črevo prinese.

Zdaj pa bom opisala kako sama skrbim za prebavo in kaj vse sem spoznala, da je pomembno biti pozoren, da je obisk toalete vsak dan na sporedu in kaj je še tisto kar vpliva na slabši obisk teh prostorov.
Kot sem že povedala, sem se tudi sama soočala z občasnimi problemi in me je to zelo motilo saj lahko rečem, da sem v svojem življenju kar se da zavestna in imam dober pregled nad sabo in tem kar počnem in hitro opazim, da nekaj ne gre v mojem telesu tako kot mora. Zdelo se mi je, da jem zdravo a zakaj neki ne grem na toaleto tako kot je treba? Kaj počnem narobe?

Napaka št1: Preveč kruha
Moj velik problem pri prehrani je bil kruh. Več kot sem ga pojedla, slabši je bil rezultat na drugi strani prebave. Še posebej v večernih urah mi jo je kruh zelo zagodel, če sem ga jedla. Takrat obisk toalete zjutraj ni bil zagotovljen. Kmalu sem spoznala, da kruh ni za vsak dan in še posebej ne za večerne ure. Če pomislim logično, mi je hitro jasno zakaj neki je s kruhom problem. Kruh sem kupovala in v večini je vseboval tudi belo moko. Bela moka pa je problematična iz več razlogov. Kot prvo vsebuje veliko glutena, ki marsikateremu med nami dela prebavne težave. Za tiste, ki ne veste, gluten je zmes dveh beljakovin, ki se imenujeta gliadin in glutenin, najdemo pa jih v žitih kot so pšenica, ječmen rži in sorodna žita. Gluten je tista snov, ki veže skupaj in ustvari lepek. Naše črevo ni popolno opremljeno s ustreznimi prebavnimi encimi za prebavo glutena, ki je že drugi problem. Torej če pojeste preveč bele moke ali drugih zadev, ki vsebujejo gluten lahko opazite, da je vaše blato težje izločiti in da je več dela z brisanjem anusa, ko delo opravite saj je blato po domače povedano pocasto. Saj veste, da ko zmešamo moko in vodo dobimo lepilo?

Zagotovo ste se kdaj igrali z moko in vodo kot otrok in skupaj limali stvari? In zdaj si podoben scenarij predstavljajte v vašem črevesju. Če pojeste preveč kruha, se ta zlepi v črevesu, težko se prebavi, nekateri delci potem gnijejo v črevesju, se starajo in vam povzročajo težave. Enkrat sem bila nekaj dni čisto brez glutena. Kako se je moje črevesje čistilo za nazaj. Ko sem enkrat izločila vso staro blato, se je prebava super pognala.
Torej v prehrani nam preveč mokastih zadev lahko škoduje. Kruh je vseeno tudi procesirano živilo, ki je bilo oropano vseh vlaknin ali veliko večino. Vlaknine pa so pri prebavi zelo pomembne. Če jem polnovredna žita, ki vsebujejo gluten je vseeno to lažje prebaviti saj pride v paketu skupaj z vlakninami in mi tovrstna hrana ne dela težav.

Napaka št2: Premalo sadja
Sadje ima veliko vode in pa zraven še vlaknin, ki zelo ugodno vplivajo na črevo. Več kot ga pojemo, boljše je za našo prebavo saj ima sadje najbolj kratek prebavni čas (sadje se prebavlja le tri ure) ima vse encime v sebi, ki jih potrebujemo za uspešno prebavo in nam za povrhu vsega še da krasno energijo v obliki enostavnih ogljikovih hidratov, ki jih naši možgani takoj uporabijo za energijo. O sadju in kako se ga ne rabite bati sem že pisala in pa tudi posnela video. Pri sebi sem opazila, če pojem malo več sadja v jutranjih urah in potem še vmes med obroki, da je prebava boljša. Voda v sadju pa je najboljša voda, ki jo bode kadar koli našli v naravi saj je ta živa in imamo od nje marsikatero korist. Tako, da če pojemo dovolj sadja, se niti ne rabimo ukvarjati s tem ali smo popili dovolj vode saj jo skozi sadje dobimo kar nekaj (poleg zelenjave). Torej, če vas muči zaprtje, se zagotovo zjutraj najejte sadja in povečajte vnos le tega. Boste videli, da vam bo prebava hvaležna.

Napaka št3: Napačne kombinacije različnih živil
Ko se pogovarjamo o prebavi, se moramo zavedati, da vsako živilo, ki ga pojemo ima svoj presnovni cikel in svoje encime, ki jih potrebuje za prebavo. Če kombiniramo skupaj živalske beljakovine in ogljikove hidrate, se pri prebavi hitro zatakne saj imata ti dve zadevi čisto drugačno prebavno pot. Ogljikovi hidrati rabijo bazično okolje in svoje encime za prebavo, medtem ko beljakovine rabijo drugačne encime in med prebavo ustvarjajo kislo kolje. Če se ti dva zaletita skupaj imamo problem. O tej tematiki pravilne kombinacije hrane se bom v prihodnje potrudila kaj napisati malo več. To bo tema za drugič.

Napaka št4: Pozni obroki
Danes smo popolnoma nepovezani z naravo in časom za počitek. Čez dan hitimo in nimamo časa, zvečer ko pa se končno umirimo in zadihamo, pa počnemo stvari, ki naše telo utrudijo. Telo naj bi ponoči počivalo. To je njegov čas, da se regenerira in razstruplja, zato je zelo pomembno, da zvečer ne jemo prepozno saj ima tako ponoči naše telo veliko za opraviti s prebavo, namesto da bi počivalo in se razstrupljalo, tako kot naj bi se po svoji naravni poti. Pravzaprav naj bi se to razstrupljanje še vedno nadaljevalo tudi v jutranjih urah zato je pametno jesti zjutraj, ko smo lačni. Tako lahko svojemu telesu privoščimo pravi počitek. Saj veste kako se počutite zjutraj, če ste večer poprej zelo pozno pojedli obilni obrok? Če je bil ta tisti, ki spada v kategorijo nezdravih živil, potem je počutje še toliko slabše. To je jasen znak, da se telo ni moglo odpočiti kar skozi čas terja visok davek za naše žleze z notranjim izločanjem, ki delajo nadure in se počasi utrudijo. Naslednji logični korak pa je poslabšanje zdravja in prebava prav tako terja svoj davek saj presnovni procesi postanejo počasni zaradi nenehne dejavnosti in premalo počitka in odvajanje ni več vsakdanja stvar oz. odvajamo slabo in ne čutimo občutka izpraznjenja po končanem opravilu.

To sem pri sebi opazila tudi sama in v večini se držim tega, da jem do nekje šeste zvečer zadnji obrok in potem do naslednjega dneva nič več. Zjutraj pa se tudi najprej odžejam z mlačno vodo ali limonado, se odpravim na jutranji sprehod in telovadbo in šele na to jem zajtrk. Opažam, da se tako počutim veliko bolje in tudi prebava je boljša. Če ste eden izmed tistih, ki mu prebava povzroča težave, je to ena taka stvar, ki vam lahko pomaga.

Napaka št5: Višek maščob v prehrani
Ko sem se odločila, da ne bom več dodajala olja v mojo prehrano, sem opazila izboljšanje na prebavi. Ko sem se malo poglobila v tematiko, sem spoznala, da se na celični ravni metabolizem zelo upočasni. Celica ima v svoji notranjosti mitohondrije, ki so zadolženi za pretvarjanje hranil in kisika v energijo, ki jo potrebujemo za svoje delovanje. Ti imajo veliko vlogo pri naši presnovi in jih potrebujemo v zadostnem številu, da se proces presnove na celični ravni sploh odvija. Ko jemo hrano bogato z maščobami (meso, mleko, sir, jajca, oreščki, olja…) se v naši celici zgodi naslednje.

Celica vzame najprej tisti element, ki je kalorično najbolj bogat. Kot sem že govorila v mojem videu o rastlinskih oljih, ima maščoba na g 9 kalorij medtem, ko imajo beljakovine in ogljikovi hidrati 4 kalorije na gram. Naše telo (celice) je narejeno tako, da se najprej loti najbolj koncentriranega kosa energije saj deluje po principu preživetja in tako skladišči za hude časa. Ko jemo bogato hrano, polno maščob, ki bi morala biti le ob mogoče posebnih priložnostih, pa je teh maščob preveč in te se nakopičijo v notranjosti naše celice. Tak proces tudi sčasoma privede do sladkorne bolezni tipa 2. O tej tematiki sem tudi že več govorila v videu o krvnem sladkorju. Zaradi viška maščob se sčasoma produkcija mitohondrijev zmanjša in tako se tudi upočasni celična presnov saj nimamo več veliko učinkovitih kurilcev zaužite energije in zadeve začnejo potekati lenobno. Velika slabost teh visoko maščobnih živil pa je tudi ta, da ne vsebujejo nič vlaknin (z rastlinskih živil iz te kategorije). O vlakninah bom kmalu spregovorila zato se ne pozabi prijaviti na novice, ki jih občasno pošiljam. Poleg tega pa maščobe zlepijo skupaj naše črevesne resice, upočasnijo krvni pritok, upočasnijo celično presnovo in presnovo na splošno ter dodajajo k skupnemu številu na vaši tehtnici, ki vam ni najbolj všeč. Kako lahko z rastlinsko prehrano shujšate pa si poglejte v tem videu.

Kaj še vse je pomembno?
Pri naši prebavi je poleg vsega zgoraj naštetega kar sem izkusila na lastni koži, najbolj pomembna kvaliteta naše hrane ali drugače rečeno tisto kar imamo na krožniku. Kar pristane na naših jedilnih mizah, je tisto, ki zaide v naše telo. In zadnja baza je vedno wc školjka. Zato je zelo pomembno, da je v vaši prehrani veliko vlaknin. Te vam bodo prinesle občutek sitosti brez dodatnih kalorij in pa poskrbele za čvrst kakec in čisto črevo. Vlaknine so namreč glavna sestavina vašega blata in le tega je veliko bolj enostavno izločiti iz svojega telesa. O vlakninah bi se dalo pisati in govoriti a kot sem že zgoraj omenila, je to tema za drugič. Test vlaknin sem tudi objavili v svoji zaprti skupini. Če te ta test zanima in boi rad/a sodelovala v skupini s svojimi objavami jedi in podporo tistim, ki so še na začetku nove prehranske poti ali pa, če si ti tisti, ki te mika nova pot, potem dobrodošel v skupini. Sledi tej povezavi in zaprosi za članstvo. Poleg tega pa si še poglej moj brezplačni prehranski izziv in se mi oglasi.

Z zadostnim vnosom vlaknin boste zagotovo izboljšali prehrano. Če pa je teh v vaši prehrani že dovolj pa še vedno niste čisto zadovoljni vas razumem in zato upam, da vam bodo zgoraj opisane napake, ki sem jih delala sama v pomoč pri boju za dobro prebavo. Seveda ne pozabite piti dovolj vode (nekje 2l na dan, odvisno od vaše teže). Če jeste veliko sadja in zelenjave, je potreba po vodi manjša. Ne pozabite tudi na gibanje in si vsak dan privoščite vsaj sprehod. Tako boste premaknili svoj krvni obtok in limfo in si pomagali po naravni poti. Skrbite tudi za zmanjšanje stresa in zadostno količino krepčilnega spanca saj sta tudi ta dva dejavnika lahko pokazatelj slabše odzivnosti črevesja.


Upam, da se vam zdi ta prispevek koristen. Se slišimo naslednjič!

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

7
2
0
3
3