Lifestyle

Kako učinkovito spremeniti prehrano v šestih korakih

Zelo dobro se zavedam, da je sprememba prehranskih navad lahko velik trn v peti za marsikoga. So ljudje, ki lahko čez noč spremenijo svojo prehrano in so ljudje, ki so preveč navezani na določene jedi in se jim kljub informacijam, ki jih imajo o njih, raje zatiskajo oči kot pa, da bi kaj spremenili. Ja, stara železna srajca se nerada vda in nas drži v svoje primežu ne glede na morebitno nevarnost, ki nevidno preži na nas.

Tudi sama imam s spremembo prehrano dve popolnoma različni izkušnji. Prvo sem pridobila kot šest letno dekletce, ki je nehalo jesti meso. Takrat je bilo to zame sila enostavno. Danes sem še jedla meso, jutri pa ne več in niti za trenutek ga nisem pogrešala. Potem pa sem vmes odrasla in prišla do informacij, ki moji notranji etiki niso dale miru.

Takrat, ko sem se prvič soočila z informacijami, kaj se vse dogaja, da meso, mleko in jajca pridejo na naš krožnik, sem globoko v sebi vedela, da v tem ne želim sodelovati.

Kravje mleko v hladilniku se mi je zdelo zelo zlagano. Na en način sem se počutila prevarano s strani podjetji in ostalih ustanov, ki so mi vedno zatrjevale, kako so ti izdelki dobri in mi kazali slike srečnih kravic in kokošk.

Kljub temu, da sem vedela kakšna je resnica, v drugo nisem bila sposobna narediti instant spremembe. Preteklo je že nekaj let, ko sem veselo uživala kravje mleko in jajca v dobri veri in tudi jaz sem se skozi čas ujela v past stare železne srajce. Za spremembo sem potrebovala približno dve leti. Ja res je! Dve leti.

Torej! Vidite tudi jaz nisem nič drugačna od mnogih izmed vas, dragi bralci te vsebine. Ljudje smo krvavi pod kožo in smo si zelo različni, pa nič zato. Najbolj pomembno je, da smo pripravljeni prisluhniti drugačnim idejam in jim dati priložnost!

 

Torej, kot sem rekla. Ta tranzicija je pri meni trajala dve leti in to je zgledalo tako, da sem doma takoj naredila red v svoji shrambi. Vse kar je še bilo živalskega izvora je šlo. Večji problem sem imela zunaj. Nisem se še bila pripravljena in ne pojesti tistega okusnega sirnega bureka ali pa kak kos čokolade Milka. Kakšna pica s sirom se mi je še tudi prilegla in ja tiste slaščice, ki so mi jih ponujali na obiskih, praznovanjih. Takrat se še nisem bila pripravljena posloviti od vsega tega. Danes bi rekla, da takrat preprosto še ni bil moj čas.

Največji problem pri vsem skupaj je bil, da se vedno imela slabo vest, ko sem pojedla te izdelke. Notranja etika mi je žugala s prstom in mi govorila ti, ti, ti…Vedela sem, da tako ne bo šlo. Ko sem zanosila, pa sem vedela, da je zdaj čas zame, da zaključim s tem in preidem na rastlinsko prehrano. Tako sem nosečnost preživela kot 90% veganka, po rojstvu sina pa sem stran dala še tistih 10% in zadevo zapečatila. Lahko zatrdim, da je bila ta odločitev prava.

To je na kratko moja zgodba in zdaj vam lahko iz svojih izkušenj podam učinkovita navodila kako lahko to storite tudi sami. Naj vas opozorim. Ta zapis ne dela čudežev. Še vedno boste te korake morali storiti sami. Vedno pa sem vam na voljo, če se pojavijo kakršna koli vprašanja.

Predno nadaljujem, pa bi rada razčistila še eno stvar. Ste se kdaj vprašali zakaj je sprememba prehrane tako težka?

Vsi se lahko strinjamo, da je hranjenje velik del naših življenj. Okoli hrane se družimo, praznujemo posebne dogodke, se tolažimo, iščemo zadovoljstvo, potešimo lakoto itd. Vse to zelo vpliva na naše vsakdanje življenje in to vez s hrano smo začeli graditi že zelo zgodaj. V bistvu od naše zibelke naprej. Naši starši so tisti, ki so nam privzgojili določene okuse in prepričanja. Če naši starši niso bili ozaveščeni o sami prehrani nas niso mogli naučiti drugače in tako smo vzljubili okuse, ki jih ima rada naša družina. Postali smo del teh običajev in nikoli nismo v to podvomili. Potem pa smo se srečali s šolskim sistemom kjer so nam prav tako zatrjevali koristi mleka, mesa, jajc.

Na televiziji smo videli kup reklam, ki so nas spodbujale, da so ta živila dobra za nas. Na koncu pa nam je rekel to še naš zdravnik. Zakaj neki bi dvomili v to?

Saj so konec koncev vsi okoli nas imeli zelo podobne prehranske navade in kravje mleko, meso, jajca so bila reden del jedilnikov vseh? In tako smo počasi do svoje odraslosti zgradili močno vez z določenimi živili, ki nas niso hotela spustiti kar tako.
Hranjenje je velikokrat čustveno

Ko jemo določena živila se v nas prebujajo različni občutki. Prinašajo nam zadovoljstvo, udobje in k njim se zelo radi vračamo po nove doze. Danes je že znanstveno dokazano, da določena živila v procesu presnove prilepijo na določene receptorje v možganih kot heroin. Seveda hrana ne vpliva tako močno kot heroin a dovolj močno, da se radi k tem živilom vračamo. Predvsem sir je živilo, ki nam lahko zelo ponagaja. O tem sem že pisala v prispevku Ali je sir res nezdravo živilo? Predlagam, da si prispevek preberete. Zvedeli boste več o tem kaj se dogaja, ko se glavna beljakovina kazein razgradi in kaj se takrat zgodi v naših možganih. Če ste eden izmed tistih, ki si nikakor ne predstavlja življenje brez sira, bo ta prispevek za vas lahko poučen in boste lahko končno razumeli zakaj se siru ne morete odpovedati.
Sol in maščoba v kombinaciji ena z drugo pa je tista droga za naše možgane. Ta kombinacija v naših možganih izloča serotonin, ki ga poznamo kot hormon sreče. Kadar jemo mastna živila z dodatkom soli, se v našem telesu odvije proces in izloči hormon serotonin. Zato ob hranjenju s tovrstnimi živili občutimo zadovoljstvo, srečo. Seveda posledično začnemo hrepeneti po še več tovrstnih živilih in želimo zopet občutiti ta naval užitka, ko veselo zagrizemo v prvi grižljaj. In to je razlog, da se dostikrat določenemu živilu težko odpovemo. Nekako se nevede ujamemo v past užitka in niti ne vemo, da smo ujeti na tak način.

Določena živila nas lahko spominjajo na našo mater, ki nam jih je z ljubeznijo pripravljala za zajtrk, kosilo ali večerjo in je naša vez globoka. Skozi ta živila lahko občutimo povezanost z materino ljubeznijo in zaščito, ki nam jo je nudila, ko smo bili še majhni.

Poleg vsega kar sem naštela zgoraj, pa v samem procesu igra veliko vlogo naš ego. Ta je zgrajen iz določenih naših prepričanj, ki smo jih zgradili na podlagi starševske vzgoje in kasneje vzgojno izobraževalnih ustanov, zdravstvo, splošna miselnost naše okolice itd. Včasih iz trme nočemo priznati, da je z našimi prehranskimi navadami karkoli narobe in tako opravičimo vsa svoja poželenja, ki izhajajo iz določenih telesnih procesov (izločanje serotonina) o katerem sem pisala zgoraj.

Dobra novica pa je ta! Vse čustvene navezanosti, ki jih imamo s tisto hrano, ki za nas ni najboljša, lahko zamenjamo s tisto, ki je za nas dobra in ustvarimo zdrave prehranske navade!

Ta proces pa terja našo predanost in nekaj dela. V nadaljevanju bi vas rada popeljala čez šest korakov s katerimi lahko lažje spremenite svoje prehranske navade. Da bi bili uspešni je zelo dobro, da sledite tem korakom in jih vključite v svoje življenje, da bi bil vaš prehod kar se da uspešen. Ne potrebujte vse korake vnesti v svoje življenje v enem dnevu, niti v enem tednu ali mesecu. Mogoče na kakšnega od korakov ne boste imeli odgovora. Če se to zgodi, me definitivno kontaktirajte ali pa si vzemite čas in odgovor poiščete sami, če tako čutite. Mogoče se vam bo kakšen od korakov zdel bolj zahteven. Nič za to. Sem pristaš tega, da nikakor ne smemo delati stvari na silo. Takrat po navadi dobimo kontra efekt. Saj veste. Ko se vam mudi in ravno takrat pred vami vozi upokojenec zelooo počasi. Ja čudna so pota gospodova.
Zavedajte se dobro ene stvari. Ta proces je vaša osebna izbira in vaš stvar. Naredite jo v svojem tempu in se ne ozirajte na morebitna mnenja drugih ali izkušnje drugih. Vsak med nami je kakor koli sam svoj unikat in zato je prav, da se stvari loti tako kot posameznik želi. Vedno je bolje nekaj spremeniti kot popolnoma nič. In to nekaj počasi vodi v tisto kar si dolgoročno želimo.
Zdaj pa vzemite list papirja in si korak za korakom zapišite odgovore na spodje korake.

Najdi svoj smisel/motivacijo za spremembo

Kadar vemo zakaj nekaj počnemo lahko premagamo še težje izzive zato je prvi korak k uspešni spremembi prehranskih navad neka motivacija, smisel. Zame je bila glavna motivacija dobrobit živali. Torej moja etika. Šele kasneje sem se začela zavedati tudi zdravstvenega vidika in še do danes zelo rada poglabljam svoje znanje na tem področju. Raziskovanje prehrane se nikoli ne konča in vedno najdeš kaj novega, razburljivega o čemer se lahko na novo učiš. Torej, če želite spremeniti prehrano prvo poiščite razlog zakaj bi jo radi spremenili. Razlogov zakaj bi nekdo prešel na rastlinsko prehranjevanje je zelo veliko. Lahko so zdravstveni, okoljevarstveni ali etični.

Če se ne počutite dobro, imate preveč kilogramov, imate slabo prebavo, ste napihnjeni, brez energije, aknasta koža, imate povečan krvni pritisk, povečan holesterol ali diabetes tipa 2…, pa se ne vidite celo življenje na predpisanih tabletah. Vse to so zelo močni vzgibi, ki vam lahko dajo smisel/motivacijo, da začnete slediti novemu prehranskemu načrtu. Zelo dobra novica je ta, da vse kar sem naštela zgoraj, se načeloma na polnovredni rastlinski prehrani, če je ta seveda zdrava in polnovredna, da urediti na zdrav način, brez posebnega mučenja. Edino mučenje na začetku, ki se vam bo zgodilo je pogrešanje starih okusov in živil. A k sreči je danes na trgu veliko alternativ in okusnih receptov s katerimi lahko popestrite svojo kuhinjo. Boste videli, Ko se boste izmojstrili v kuhi boste ugotovili, da jeste kot lord, hujšate, bolje kakate, imate več energije in da je vaš krvni pritisk vedno nižji.

Bodite iskreni do samega sebe

Začetek je težak za vsakogar in nikakor se tu ne išče perfektnih ljudi, ki zmorejo narediti preskok iz danes na jutri. Tudi sama nisem ena izmed tistih, ki bi to naredila takoj. Poleg tega je za naše telo včasih boljši postopen preskok. Odvisno v kakšni formi je naše telo.

Če imate visok krvni pritisk, povišan holesterol ali diabetes tipa 2, vam seveda priporočam, da poizkusite preskok narediti malo hitreje saj bodo tudi rezultati veliko boljši. Sicer je lahko ta preskok tudi počasnejši a bodo rezultati tudi temu primerni. Prej boste iz svoje prehrane umaknili škodljivo živalsko maščobo in beljakovine, bolje bo za vaše telo.

Torej, najprej najdite svoj tip osebe. Se vidite v takojšnem preskoku. Ni problema. Tako storite. Morate pa se zavedati, da boste lahko na sami tranziciji začutili sprva negativne stranske učinke. Ker se poveča vnos vlaken iz sadja in zelenjave, se lahko prebava sprva malo oteži saj vaše črevo še ni navajeno na toliko vlaknin. Ko se črevo privadi tudi težave izginejo. Lahko, da se boste najprej počutili slabo, boste brez energije. To je posledica procesa razstrupljanja, ki se začne odvijati v vašem telesu. Ker je rastlinska prehrana veliko lažje prebavljiva, ima vaše telo končno čas za čiščenje in ti strupi pridejo v kri zaradi česar vas lahko boli glava in se počutite brez energije. To je dobra zdravilna kriza, ki pomeni, da se je vaše telo začelo samozdraviti.

Če ste tip osebe, ki se ne vidi v takojšnem preskoku pa predlagam naslednje. Naredite si seznam živil, ki se jim trenutno najlažje odpovedali. Imejte v mislih, da na samem začetku lahko določene izdelke le zamenjate z rastlinskimi različicami. Če imate na primer zelo radi navaden jogurt, si lahko poiščite rastlinsko različico rastlinskega jogurta. Ali če imate grozno radi sir, lahko poiščete na trgu rastlinske različice sira. Med vso izbiro rastlinskih mlek najdite svojega najljubšega in tako nadomestite kravje mleko. In tako naredite za vsako stvar v svoji kuhinji, ki jo je potrebno zamenjati. Lahko pa najprej izločite vse mlečne izdelke in grete postopno na izločitev jajc ter na koncu mesa ali v obratnem vrstnem redu. To si določite sami. Lahko izberete dneve, ko jeste le rastlinsko hrano in se tako počasi spoznate z novimi živili. Najdite svoj način. Nihče vas ne bo sodil. Važno je, da nekaj storite v tej smeri. Pri počasnem preskoku bi vas samo opozorila na to, da ne bi zdrsnili nazaj k starim navadam zato je pomembno, da utrdimo prvi korak saj nas bo star način potem malo manj mikal.

Uredite svojo kuhinjsko shrambo

Urejena kuhinjska omarica je temelj dobrih prehranskih navad. Ko enkrat vemo zakaj bi radi spremenili svojo prehrano in ko se odločimo v kakšnem tempu bomo to izvedli, sledi naslednji korak. Vse tisto, ki ni več dobrodošlo in je nezdravo za naše telo, mora stran. Napolnite svoje omarico z novimi živili saj boste tako imeli veliko manj možnosti, da bi še naprej posegali po nezdravih živilih. Če na primer veste, da ko enkrat pojeste kos sira zmažete vse, je bolje, da tega sploh nimate doma. Ali pa masten čips. Vsi vemo, da ko enkrat naredimo en grižljaj, zlahka snedemo pol vrečke, zato je bolje, da tega ne hranite na zalogi. Raje si za posladek, ko vas prime po sladkem v svojo novo shrambo shranite kakšno suho sadje in se posladkajte na zdrav način.

Odkrij nove jedi

Če govorimo o prehrani…no torej se vse vrti okoli hrane. Kaj bomo kuhali, koliko imamo časa za kuhinjo, koliko smo pripravljeni zapraviti itd. Na začetku je pomembno, da se naučite poustvarjati podobne recepte kot ste jih vajeni od prej. Če imate na primer zelo radi bolognese omako, jo brez težav lahko pripravite na rastlinski način. Rdeča leča ali zmleta čičerika se odneseta odlično. Če imate za zajtrk radi umešana jajčka, si pripravite umešana jajčka iz tofuja. Jaz sicer zelo spodbujam, da se je čim manj predelane rastlinske prehrane in zaužije večje količine sadja in zelenjave a ker vem, da je pač začetek težek, je za daljši uspeh bolje iti postopoma. Ampak kljub temu opozorilo. Razne veganske klobase, hrenovke, salame itd., so visoko procesirana živila in lahko na vašo prebavo, kožo in počutje vplivajo slabo. Stremite k cilju, da začnete jesti čim manj spremenjeno hrano tisto, ki je brez deklaracij. Ta bo za vaše počutje najbolj blagodejna. Lahko pa malo pobrskate med mojimi recepti, ki sem jih objavila.

Izobražujte se

Več veš več veljaš. Ja res je! Če smo o sami prehrani dobro podkovani, smo tudi veliko bolj samozavestni in vemo kaj počnemo. Katere knjige vam priporočam za domače branje pa si lahko pogledate tukaj. V zaprti facebook skupini 21. dnevni izziv-Z vilico do vitalnosti pa boste med datotekami našli seznam dokumentarcev, ki vam jih priporočam v ogled.

Poiščite podporo

V skupini je vedno lažje zato je dobro, da si najdete podporo ljudi, ki vas razumejo. Lahko, da boste doživljali zgražanje glede vaših novih prehranskih odločitev in boste velikokrat nerazumljeni in se počutili osamljene. V tem primeru vam svetujem, da si preberete prispevek Kako biti vegan, ko tvoja družina ni. Tam boste našli izčrpne informacije kako se spopadati z ljudmi na efektiven način.

Poleg tega pa vas vabim, da se pridružite mojemu 21. dnevnemu izzivu-Z vilico do vitalnosti. Tu boste našli vsa navodila kako jesti naslednjih 21. dni. Če nimate namena, da bi se prehranskega načrta držali v celoti, ste prav tako dobrodošli, da se mi pridružite. Lahko samo všečkate mojo facebook stran kjer lahko spremljate vse novosti ali pa se zgolj pridružite zaprti skupini na facebooku kjer lahko postavite katerokoli vprašanje ali pa mi preprosto pišete in bova skupaj našla odgovore na določene dilem.

Torej to so koraki, ki so nujni, da bo sprememba čim bolj gladka in enostavna. Izzivam vas, da poizkusite nekaj novega, se pomerite v svoji notranji moči in zunanjim pritiskom. Vaše življenje se bo s to spremembo zagotovo malce obrnilo na glavo in spremenilo. Ampak kaj ni ravno sprememba stalna stalnica v naših življenjih? Kaj bi bilo, če se ne bi nič spreminjali? Bi sploh lahko napredovali?
Svoje življenje in svoje počutje vedno lahko vzamemo v svoje roke, zraven pa še poskrbimo za živali in planet. Kaj ni to nekaj za kar smo lahko hvaležni in veseli. Lahko samo sam svoj zdravilec ali sam svoj rabelj. Kaj boste izbrali vi?

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

0
0
0
0
0