Uncategorized

Kako zamenjati kislo smetano z rastlinsko različico na enostaven način

No in tako so se najine poti razšle in jaz sem iskala novega sopotnika, ki bo zamenjal mojo standardno kislo smetano. Kar hitro sem ugotovila, da je na trgu kar nekaj rastlinskih alternativ kisli smetani. Moram reči, da me nobena po svojem okusu ni ravno navdušila. Riževa mi je presladka, sojina…no mi pa tudi ni kaj prida. Najbolj pa me moti cena, ki je za tisti majhen paketek, ki ga na polici komaj vidiš, občutno previsoka, da bi kateri od teh izdelkov dobil redno mesto v mojem hladilniku. Poleg tega me pa motijo sestavine. Ko sem obrnila embalažo in pogledala kaj vse je v tem mini paketku, sem hitro ugotovila, da pa to ni najbolj zdravo živilo in da ta odnos ne pelje nikamor. Ja kaj pa zdaj? Kako bom naredila testenine s smetanovo omako?

Potem pa je prišel božič in z njim darila. Božiček je ocenil, da sem bila zelo pridna in opazil mojo spremembo prehrane. Prinesel mi je kuharico-Kitajska študija. Notri je bil ubijalski recept za testenine z omake iz indijskih oreščkov. To je to. Super! Drug dan sem že stala za štedilnikom in zadevo preizkusila in veste kaj. Bilo mi je naravnost božansko. Sicer z indijskimi oreščki ni ravno za pretiravat saj je v njih veliko maščobe. Priprava te smetane je sila enostavna in je popolnoma brez čudnih sestavin, ki jih človek včasih niti ne razume kaj so. Narejeni so pa mimo grede, ko se testenine kuhajo. Spodaj nadaljujem z receptom:

Kisla smetana iz indijskih oreščkov

½ skodelice indijskih oreščkov (predlagam, da jih čez noč namočite saj so v taki obliki lažje prebavljivi)

½ vode

Vse skupaj sesekljajte v mešalniku. Jaz naredim kar tako, da oreščke posebej zmeljem v mlinčku za kavo, stresem v posodo in dodam vodo. Zmešam, da nastane pasta. Ker obožujem kvasne kosmiče, jih seveda dodam pasti in izboljšam okus. Brez težave lahko kvasne kosmiče spustite. Potem še solite po občutku in smetana je pripravljena.

Naj povem, da okus sicer ni čisto nič podoben običajni kisli smetani ampak mene to ne moti. Zame so to testenine v smetanovi omaki in  sem kar zadovoljna. Če pa želite malo bolj podoben okus kisli smetani pa predlagam naslednji recept:

125g belega tofuja

1 skodelica vode

sok polovice limone

sol po okusu

Predlagam, da poizkusite oba, pa boste videli kaj vam bo bolj všeč.

Kako pa vi nadomestite kislo smetano? Zapišite svoj odgovor spodaj v komentar!

 

 

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

5
0
0
1
1