Recepti

Mariniran tofu-zakaj vsi pravijo, da tofu ni dober?

Velikokrat sem že slišala, da tofu ni dober, da je brez okusa ali pa sem bila sama postrežena v gostih drugje s tofujem, ki je bil popolnoma brez okusa. Nikoli mi ni bilo jasno zakaj ljudje ne razumejo, da je tofu treba začiniti, da bi bil ta dober? Kako ne morejo to razumeti? Zakaj razumejo, da morajo svoj mesni zrezek začiniti, da bi bil okusen, pri tofuju pa udarijo mimo? In potem se mi je posvetilo!

Tofuju se drugače reče tudi sojin sir in to je tisto kar ljudi zmoti. Na tržišču obstaja izdelek, ki se mu reče sir za žar. To je sir narejen iz kravjega mleka, ki je primeren za peko na žaru. Tega živila ni potrebno začiniti in se samo, da na žar, speče in poje pa je baje super okusen. In to logiko ljudje prinesejo na tofu. Zgleda kot nek sir, recimo!? In ljudje sklepajo, da je to že pripravljen izdelek, ki je nared, da ga malo popečemo in pojemo. In potem, ko ugotovijo, da ni ravno okusen oz. da je celo zanič, so včasih še prav veseli, da lahko rečejo, da je veganska hrana čisto zanič in da je enostavno ne morejo jesti.

Ha…kaj pa če vam povem, da obstajajo krasni načini, da se okus tofuja popestri. Že čisto enostavno lahko vsako marinado, ki se uporabi za tisti mesen zrezek, uporabi tudi za tofu. In veste kaj? Tofu bo imel čisto drugačen okus in težko ga bo okriviti, da je zanič. Saj veste, da je meso brez začimb tudi zanič oz. brez okusa kajne? No mislim, da vsi vemoo kako smo lahko veseli, da imamo v svoji kuhinji različne začimbe. Te pričarajo marsikateri okus. Lahko dve juhi skuhamo iz iste zelenjave in dodamo vsaki druge začimbe in bosta ti dve juhi imeli drugačne okuse. Prav tako lahko eksperimentiramo z marinadam in tako ustvarjamo različne okuse tofuja.

Jaz sem tofu pripravljala ravno včeraj. Ko sem bila v trgovini in nakupovala, sem gledala na polici veganske klobase. Zdele so se mi čisto predrage. Ker pa sem želela skuhati repo in potlačen krompir, sem želela dodati zraven še kakšno pečeno zadevo. Tako se mi je utrnila ideja, da bolje, da kupim tofu, ga narežem na podolgovate rezine, mariniran, spečem in postrežem zraven repe in krompirja kot neke mini klobasice. Pa še veliko ceneje bom prišla skozi. Pa si poglejmo kako sem naredila marinado za tofu:

MARINADA ZA TOFU:

Sestavine:

2 veliki žlici sojine omake

2 majhni žlici gorčice

1 majhna žlica rdeče paprike

1 velika žlica kvasnih kosmičev

1 majhna žlica česna

2 ščepa soli

vodo po potrebi

Priprava:

Vse  te sestavine sem lepo zmešala skupaj, da sem dobila srednje gosto zmes. Tofu sem narezala na podolgovate rezine jih spekla v ogreti pečici na 220 stopinj C. In moj tofu še zdaleč ni bil zanič. Nasprotno. Bil je zelo okusen. Vse skupaj je bilo zelo okusno. Še moj pet letni sin, ki mi je pri kuhi pridno pomagal, je pojedel kar veliko porcijo. Po popoldanskem počitku pa me je vprašal, če imam še kaj, da je bilo tako dobro.

To pa je celotno kosilo:

Zdaj ni več izgovorov in mogoče ste se priprave tofuja lotili samo napačno. Boste videli, kako boste navdušeni nad tofujem, če ga boste pripravili pravilno. Tofu pa je tudi vsestranski. Da se ga uporabiti kot zrezek ob krompirju, v enolončnicah, rižotah, v golažu, kot zrezek v omaki, navadnega belega kot umešana jajca, za kisle smetane, dobre polivke in še bi lahko naštevala.

Jaz se še do danes kar ne morem načuditi, koliko možnosti ponuja ena sama rastlina in zakaj vse se lahko uporabi v kuhi. Rastlinska hrana je res pestra in raznolika. In še tisti, ki jo uživa, je nagrajen z lepšim izgledom in boljšim zdravjem:)

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

7
2
3
5
4