Lifestyle

Moj zimski veganski meni živil

V prejšnjem blogu sem se dotaknila teme sezonskega poseganja po živilih. V tem blogu pa bi rada naštela nekaj naših najljubših živil, ki jih pojemo zelo veliko tekom zime.

Kar se tiče primernosti sezone, postajam vedno bolj natančna ker se mi zdi, da se človek tako zopet poveže s starim znanjem in tako z naravnimi cikli. Jedli naj bi to kar nam naravna okolica nudi v določenem obdobju skozi leto. Kot že veste, sem vegan in tudi zimska izbira je obarvana z rastlinskim svetom. Sicer je pozimi mogoče jedilnik bolj tog a da bi se izognili nepotrebnim zdravstvenim tegobam zime, je upoštevanje sezonske izbire zelenjave, pomembna.

Repa

Repo naravnost obožujem. Veliko jo pripravljam kot mineštro z krompirjem, korenjem in fižolom. Odlična je tudi v kombinaciji s proseno kašo. Repa nas dobro pogreje in napolni s hranilnimi snovmi, ki jih v njej ne manjka.

Zelje

Moj sin obožuje segidin golaž. Najraje bi ga jedel preko celega leta. Zdaj, ko je napočil čas za zelje, pa je segidin velikokrat na naši mizi. Poleg tega pa zelje pripravljamo tudi kot priloga o krompirju ali pa se malo bolj potrudim in naredim kruhove cmoke vegan stayla:). Če se odločim za krompir v kosih poleg zelja, no potem pa naredim še ocvirke iz sojinih koččkov in potresem po krompirju. Odlična izbira pa so tudi sarme ali preprosto samo zeljnata solata.

Žita na 100 in 1 način

Ajdova, prosena, kvinoja, riž, kuskus so naša izbira tudi pozimi. Iz njih se lahko kuha enolončnice, so odlične na sladek način za zajtrk. Lahko iz njih naredimo pecivo ali pa samo skuhamo z zelenjavo. Dobro ponudbo eko žit najdete tukaj.

Ohrovt

Zdrav, zelen in super sopotnik pozimi. Moja najljubša izbira iz ohrovta je izdelava polpetov in zraven skuhan krompir ali pa riž. Brstični ohrovt pa pripravim tako, da ga zrežem na pol, skuham in malo popečem z drobtinicami. Sicer pri nas doma fanta tako pripravljenega ohrovta ne obožujte kaj preveč a tudi mami lahko kdaj skuha kaj samo za sebe.

Zimska solata

Endivja, radič, motovilec. Vse to so solate, ki lahko krasno obogatijo naš obrok. Za trše solate je dobro skuhati krompir in ga dodati, da je solata mehkejša za pojesti.

Rdeča pesa

Odlična je, če jo kar spečeš skupaj s krompirjem, stisneš sok iz nje ali pa jo vložiš in imaš kot solato.

Črna redkev

Meni je redkev zelo dobra, če jo naribaš, dodaš malo fižola in narediš kot solato. Zraven si dodaš kak kos kruha s kakšnim rastlinskim namazom in hitri obrok je pripravljen.

Krompir, korenček, koleraba, zelena, por

Zgoraj omenjene zelenjave, so odlične za kremne juhe. Skoraj vedno dodam por pri pripravi katerekoli kremne juhe saj se mi zdi, da zelo izboljša okus.

Ne manka pa tudi testenin v kombinaciji z lečo. Ko pa je veliko volje se pa spravim  tudi izdelovati kakšne njoke iz pirine moke.

Jabolka, kaki, mandarine, pomaranče, suho sadje

Naša skleda s sadjem je pozimi zapolnjena z zgoraj zapisanim sadjem. Sadje pri nas jemo predvsem zjutraj, pred glavnim zajtrkom. Sinu narežem jabolka medtem, ko gleda risanko, jaz pa naredim svoje jutranjo rutino, ki vključuje pozdrav soncu, dihalne vaje in meditacijo in potem se okrepčam s sadjem. Dobro je, da počakamo vsaj pol ure potem, ko smo sadje zaužili, da se ta lažje prebavi in nato pripravimo bolj obilen zajterk.

Tako, to je nekaj idej za zimske jedi, ki se jih poslužujem pozimi. Najboljša izbira pozimi so sigurno tople enolončnice, ki nas dobro pogrejejo in nas tako varujejo, da bi preveč hladu prišlo v naše telo in z njim prehlad.

In ja…tudi če trava ne raste pozimi, vegani zato nismo lačni:)

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

2
1
1
1
0