Zdravje

Paradižnik celo leto?

Ali kdaj pomislite kaj za vraga dela paradižnik sredi zime na policah? Se vam zdi normalno, da ta potuje dolgo pot do police v trgovini? Ali se kdaj vprašate, če je smiselno pozimi jesti hrano, ki ne raste v našem okolju

Jaz sem se to resno začela spraševati in prišla do jasnega zaključka, da bom pozorna na to, kaj je primerno letnemu času in da bom to tudi kupovala. Zdaj v trgovini vedno pogledam iz kje je zelenjava in sadje in posegam po izdelkih Slovenskega porekla. Pozorna pa sem tudi na primernost sezone. Poleti je veliko več izbire, pozimi pa se ta izbor malo zmanjša. A za to obstaja razlog. Namreč določena živila v našem telesu ustvarjajo toploto ali pa hlad. Kadar je zunaj vroče, naša telesa potrebujejo hladnejšo hrano kot je kumara, paradižnik, lubenica… in nasprotno, ko pride zime je čas za uživanje toplejših jedi kot so zelje, repa, koleraba…

Pa potujmo malo nazaj v čas!

Predstavljajte si idilično vasico, obdano s polji. Ljudje delajo na polju in predelujejo hrano. Ne poznajo velikih transportnih kamionov s hladilnimi prikolicami in doma v kuhinji nimajo skrinje. Odvisni so od zemlje in svoje iznajdljivosti. Spomladi začnejo delati na polju, saditi in vzgajati poljščine. Proti jeseni začnejo delati ozimnico, ki jim bo pomagala preživeti zimo. Navajeni so jesti tisto kar narava ponuja in so usklajeni z njenimi zakoni. Vsako leto kolobarijo, da se zemlja odpočije in gnojijo na naravne načine.

Zdaj pa skok v današnji čas!

Danes pa je zgodba malo drugačna. Spoštovanje do narave je že zdavnaj odplavalo. Danes je važen dobiček in ne zdravje ljudi. To so časi korporacij in njene nadvlade nad kakovostjo hrani in navsezadnje našega zdravja. Mednarodna trgovina in tehnološki razvoj omogoča, da lahko vso hrano jemo preko celega leta. Kupujemo določena živila od oddaljenih držav in pozabljamo, koliko neobdelane zemlje imamo doma. Zdrsnili smo v udobje, ki ga ta razvoj nudi a popolnoma pozabili na naravo in njene zakonitosti. Tako smo zamolčali našo pravo naravo in družbo počasi pahnili v bolezen. Naša hrana je danes polna kemičnih spojin, ki slabšajo naše zdravje in korporacijam je še vedno najbolj pomemben zaslužek in ne dobrobit ljudi.

Torej, kako naprej?

Enostavno. Vsak med nami ima moč, da ustvarja svoje izbire. Ko trošimo in kupujemo določene izdelke, nevede podpiramo določene proizvajalce. Če se odločimo podpirati slovenske izdelke, bodo ta podjetja za to bolj uspešna. Vse je v naši potrošniški izbiri. Si predstavljate, da bi vsi začeli gledati na kakovost in poreklo? Saj poznate zakon ponudbe in povpraševanja? Na trgu se ustvarja taka ponudba kot je zanjo povpraševanje, saj je tam dobiček. In povpraševanje postavljamo mi, navadni državljani. Torej imamo veliko večji vpliv, kot si sploh lahko mislimo. In če se bomo začeli tega zavedat, bo tudi naša prihodnost drugačna. Zato bodimo pozorni na izbiro hrane. Podprimo slovenska podjetja in kupujmo hrano primerno sezoni. Res je tako, da v teh časih potrebujemo malo potovanja v preteklost in poberemo staro znanje, ki smo ga tam izgubili.

Kaj pa vi mislite o tem? Se vam zdi, da je naša družba zavila v napačno ulico?

Če radi posegate po ekoloških izdelkih, si pestro izbiro poglejte tukaj.

V naslednjem blogu pa bom malo napisala o tem, katera živila kupovati pozimi in kaj kuhati.

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

1
0
0
0
1