Zdravje

Sadje in diabetes tipa 2

V medicinskih krogih je veliko nasvetov ljudem, ki trpijo za diabetesom, da naj se izogibajo sadja. Sadje se vse prevečkrat enači z navadnim namiznim sladkorjem in diabetiki zmotno mislijo, da je sadje tisti, ki povzroča njihovo sladkorno. Tako se ljudje izogibajo sadja in ostalih ogljikovih hidratov v bojazni, da se bo njihov diabetes poslabšal.


Že res, da se po obroku sadja krvni sladkor dvigne a v kolikor celice lahko normalno opravljajo svoj presnovni proces, bo ta tudi zagotovo padel.

Pa predno nadaljujem, razjasnimo kaj je sploh diabetes tipa 2?

Diabetes tipa 2 je bolezen, ki jo označujejo kot bolezen starejše populacije in zanjo medicina ne pozna zdravila. Pri sladkorni bolezni tipa 2 naša trebušna slinavka deluje normalno in proizvaja inzulin, ki je zadolžen za to, da spravi ves sladkor v krvi. Diabetes tipa 2 nastopi, ko celice ne morejo sprejeti sladkorja oz. glukoze in tako inzulin ne more opraviti svoje naloge. Če so naše vrednosti visoko nam hitro predpišejo inzulin s katerim naj bi uravnavali svoj krvni sladkor do konca svojih dni. Odsvetujejo nam enostavne in sestavljene sladkorje iz sadja in zelenjave saj naj bi bila ta kriva za poslabšanje bolezni. Ljudje s tovrstno boleznijo čutijo neugasljivo žejo, kronično utrujenost, povečano lakoto, nenadna izguba teže, pogosto uriniranje, zmanjšana sposobnost koncentracije, zamegljen pogled, nizek libido, razdražljivost.

Pa se tu vprašajmo ali je res problem sladkor oz. fruktoza iz sadja in ostali ogljikovi hidrati ali je problem drugje?

Sadje je najbolj popolno živilo za človeka in ne strup. Problem tiči drugje.


Zagotovo je povišan krvni sladkor tisti krivec, ki vodi v diabetes tipa 2, kandido, kronično utrujenost in mnogih drugih bolezni, tudi raka.

A povišan sladkor v krvi se ne zgodi zaradi preveč zaužitega sadja ampak tiči problem nekje drugje.

Glavni krivec naših težav s povišanim sladkorjem v krvi so zagotovo maščobe. Te motijo absorbcijski proces enostavnih in sestavljenih sladkorjev in celice jih ne morejo učinkovito uporabiti, zato ostajajo v krvnem obtoku in nam povzročajo probleme z zdravjem.

Torej, če boste zaužili sadje in zraven ne boste zaužili maščob, bo vaše telo zelo enostavno lahko uporabilo sladkor v krvi za energijo in znižalo krvni sladkor po zaužitem obroku.

Povišano raven sladkorja povzročajo maščobe in ne sadje!

Kaj se zgodi, ko zaužijemo večjo količino maščob, pa naj si bo to v obliki kravjega mleka, mesa, dodanega olivnega olja k prehrani ali celo večjo količino oreščkov?

Naše celice so med drugimi sestavljene tudi iz maščobe. Ko do celice pripotujeta sladkor in maščoba, bo celica najprej vzela maščobo. Če je te maščobe preveč, se celica s časoma po domače povedano zapacka in celična ovojnica postane neprepustna. Celica tako ne more več opravljati svoje funkcije in sam proces zgleda nekako podobno kot žvečilni gumi in ključavnica.

Problem s krvnim sladkorjem nam povzročajo maščobe. Te se iz organizma čistijo tudi do dan ali več

Predstavljajte si, da je ključavnica vaša celica. Žvečilni gumi je maščoba in ključ s katerim morate odpreti vrata, da vstopite v notranjost vaše celice je krvni sladkor. Vi pa ste inzulin, ki nosi ključ-krvni sladkor do ključavnice-celice, da vstopi in opravi svojo nalogo. Kaj se zgodi, če žvečilni gumi-maščobe zapolni vašo ključavnico-celico? Ali lahko vi-inzulin daste ključ-krvni sladkor v ključavnico, če je ta napolnjena s žvečilko? Vaš ključ ne more vstopiti v ključavnico in vi ne morete vstopiti.

Za celico je maščoba tako kot je žvečilka za ključavnico.

Enako se zgodi v procesu celičnega metabolizma. Celica najprej sprejeme maščobo, ki deluje kot žvečilka v ključavnici in tako inzulin, ki ga trebušna slinavka proizvaja, da dostavi ves krvni sladkor v celice kjer ga ta proizvede za energijo, ki jo naše telo potrebuje za normalno delovanje, ne more vstopiti in ostaja v krvnem obtoku kjer nam povzroča težave.

Torej, če želimo svoj krvni sladkor spraviti v red, se izogibajmo presežku maščob in ne enostavnim in sestavljenim ogljikovih hidratom iz sadja in zelenjave.

Pa si za trenutek poglejmo še kako potuje sladkor po zaužitju skozi telo in na koncu do ciljne črte v celico:

1 korak-Sladkorji z zaužitjem najprej vstopijo v prebavni trakt;
2 korak-Skozi črevesno steno preidejo v krvni obtok;
3 korak-Iz krvnega obtoka preidejo v naše celice. To se zgodi zelo hitro. Pogosto v nekaj minutah.

Ko zaužijemo v enakem obroku sladkor in maščobe, se presnova sladkorja ustavi v drugem koraku. Kot sem že opisala zgoraj, celica najprej vzame maščobo, ki pa ne želi spustiti sladkorja v celico in tako maščoba v tem boju zmaga, sladkor pa ostane ujet v krvnem obtoku, se razjezi in nam povzroča težave. Trebušna slinavka tako dela nadure in sprošča še več inzulina, ki naj bi pomagal počistiti zmedo, ki nastane zaradi preveč krvnega sladkorja v krvi in se skozi čas izčrpa in proizvaja vedno manj inzulina kar pa vodi v dodajanje inzulina, kar pa na dolgi rok ni rešitev.

Rešitev na dolgi rok je vedno iskanje vzroka zakaj smo se sploh znašli v določenem bolezenskem stanju.


Maščoba je sicer za naše telo pomembna iz vidika izolacijske vloge, kar vključuje ohranjanje telesne toplote, absorpcijo šokov, preprečevanje velikih količin vode skozi kožo in varovanje živčnih končičev. Toda kadar je te maščobe preveč so učinki izolacije negativne narave. Kadar jemo prehrano visoko z maščobami, se na stenah krvnih žil nabere plast maščobe, ki onemogoča inzulinskih receptorjem, da bi pravilno delovali. Tako jih inzulin ne zazna in ne zna prinesti sladkorja na svojem hrbtu do celice in v njeno notranjost. Inzulin je tisti hormon, ki ga proizvaja trebušna slinavka in je zelo pomemben faktor pri presnovi krvnega sladkorja. Inzulin se spoji z molekulami sladkorja v krvnem obtoku in nato poišče receptor v steni krvne žile. To omogoča inzulinu, da transportira sladkorne molekule skozi žilne membrane v medcelično tekočino in nato naprej skozi drugo prepreko – celično membrano – in nazadnje v samo celico. Inzulin te naloge nikakor ne more opraviti, če so naše krvne žile in celice polne maščob. Proces čiščenja po zaužitju hrane z veliko maščobami lahko traja tudi do dan ali celo več kar pomeni, da ta maščoba ostaja v vašem krvnem obtoku še zelo dolgo po tem, ko ste obrok pojedli. In kmalu po visokomaščobnem obroku pojeste kakšno sadje in vaš krvni sladkor naraste, zdravnik pa vam odsvetuje sadje in druge nepredelane ogljikove hidrate in tako spregleda glavno bistvo problemov s povišanim krvnim sladkorjem, ki so maščobe.


Kaj pa glikemični indeks?

Glikemični indeks nam pove kako hitro se določeni ogljikovi hidrati razgradijo med presnovnim procesom. To tudi določa kako hitro se bo povečala vrednost sladkorja v naši krvi. Sadje je v lestvici glikemičnega indeksa razvrščeno kar visoko. Ampak predno sadju dodelimo glavno krivdo se moramo vprašati še nekaj? Ali nam glikemični indeks pove koliko ogljikovih hidratov je v določenem živili? Ne.

Pove nam samo kako hitro se ogljikovi hidrati spremenijo v sladkor in ne koliko je tega sladkorja.

Za razumevanje vpliva, ki ga ima hrana na naš krvni sladkor pa je poleg glikemičnega indeksa pomembna glikemična obremenitev nekega živila, ki nam pove koliko dejansko ima neko živilo ogljikovih hidratov. Glikemično obremenitev zračunamo tako, da pomnožimo glikemični indeks s količino ogljikovih hidratov v določenem živilu in delimo s 100. Rezultati nas pripeljejo do čisto drugačnega pogleda na dvig krvnega sladkorja saj so glikemične obremenitve sadja zelo nizke. Vrednosti se gibljejo med 1 in 12, medtem, ko se pri glikemičnem indeksu te vrednosti gibljejo med 38 in 72. Torej pri sadju je glikemični indeks visok, saj se sadje zelo hitro razgradi kar je logično saj v večini sestoji iz vode, na drugi strani pa je njegova glikemična obremenitev nizka kar pomeni, da našemu telesu ne postreže z veliko količino sladkorja kar za naše telo ne bi smelo biti problematično. V kolikor seveda ne pojemo preveč maščobe.

Pa smo spet tam. Problem so maščobe in ne sadje


Številke, ki pričajo o porasti sladkornih bolnikov so naravnost grozljive. V ZDA so med leti 1990 in 1998 zaznali kar 70% povečanje bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, starimi med 30 in 39 let.
Če pobližje pogledamo prehrano v ZDA, ki je vedno bolj podobna prehrani v naši deželi, lahko hitro opazimo, da je to prehrana, ki bazira na velikih količinah zaužite hrane iz maščob. Vse preveč kalorij iz naše prehrane pridobivamo iz maščob in premalo iz nepredelanih ogljikovih hidratov.

Napačna prehrana nas pripelje do večino bolezenskih stanj in diabetes tipa 2 ni nobena izjema


Sladkorna bolezen tipa 2 je bolezen življenjskega stila in le ta je ozdravljiva. Da, prav ste slišali. Je ozdravljiva in vse kar morate narediti je to, da nehate uživati živila, ki imajo v sebi veliko maščob.


Vsi živalski proizvodi so sestavljeni od 60% pa do 88% iz maščob tako, da če ste sladkorni bolnik tipa 2, črtajte kravje mleko, sir in vse izdelke iz kravjega mleka iz svojega jedilnika. Zakaj kravje mleko in sir nista zdrava živila, sem že pisala. Poleg tega črtajte vse meso in mesne izdelke ter jajca. Potem pa prenehajte svoji prehrani dodajati olja, ki prav tako škodujejo vašemu ožilju in celičnemu metabolizmu. Izogibajte se visokomaščobnim rastlinskim živilom kot so avokado, vsa oreščka, semena,…in vključite v svoje jedilnike čim več sadja, zelenjave in nekaj žit in resnično zelo malo oreščkov in semen.


Ko se bo vaše telo očistilo maščob, bodo vaše celice zadihale in zopet začele opravljati svojo nalogo in vaš problem s krvnim sladkorjem bo odpravljena.


V kolikor rabite spodbudo, pa vas vabim, da se vključite v moj 21. dnevni izziv-Z vilico do vitalnosti kjer vam lahko popolnoma brezplačno stojim ob strani in vas pomagam usmeriti v novo prehransko smer, ki vam bo prinesla trdno zdravje.

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

2
2
0
0
2