Recepti

Špageti z orehovo omako

Za začetek vam bom povedala eno zanimivo prigodo. Enkrat smo šli z mojo družino malo na oddih na Veliko planino v kočo. Ker je to seveda v objemu narave in tam ni trgovin, je treba že skrbno razmisliti prej, kaj bomo kuhali in nakupiti vse potrebno, da tiste tri dni ne bomo lačni. No seveda sem se potrudila in pripravila vse kar je treba. Prišel je dan odhoda. Ko smo prispeli v kočo in začeli zlagati živila na kuhinjski pult, pa ugotovim, da sem pozabila vse začimbe doma.

Vzela sem samo sol in vrečo zmletih orehov. Pa sem si rekla, dobro bomo že. Ko sem kuhala sem kar povsod dala malo zmletih orehov in ali veste kaj? Bolje nismo jedli že dolgo. Polpeti z dodanimi orehi so bili naravnost slastni, testenine z orehovo omako prav tako, krompir pa je bil spečen v veliki peči, ki je imel poseben prostorček za peko in je bil tako okusen, da je potreboval samo še malo soli. Začimb na koncu nismo pogrešali niti malo in orehi so nam rešili vso kulinariko. In zdaj je spet čas, ko orehi padajo iz dreves in so nared, da jih posušimo in z velikim veseljem uporabimo v vsakdanji prehrani.

Danes z vami delim zelo enostaven recept za špagete z orehovo omako. Zelo hitro pripravljeno, hranilno in okusno.

Sestavine:

1/2 skodelice zmletih orehov

1 srednje velika čebula

2 žlički paste tahini

1 žlica sojine omake

paradižnikova mezga

1 srednje veliko naribano korenje

sol

špageti brez jajc

Priprava:

Na vodi malo pokuhamo sesekljano čebulo toliko, da se zmehča. Dodamo pasto tahini in sojino omako in še malo pokuhamo. Ko se pasta tahini lepo stopi in razporedi po ponvi, dodamo orehe. Vse skupaj še malo pokuhamo in nato dodamo še naribano korenje. Zalijemo z paradižnikovo mezgo toliko, da je zmes ravno prav gosta. Po potrebi dodamo malo vode in kuhamo še približno 10 minut. Špagete skuhamo po navodilih proizvajalca.

Na koncu omako prelijemo čez špagete in zraven postrežemo zeleno solato.

Pa dober tek!

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

0
0
0
0
0