Zdravje

TOP 8 KNJIG O RASTLINSKI PREHRANI

Zelo je pomembno v življenju, da se izobražujemo in o različnih informacijah vklopimo svoj razum in mislimo s svojo glavo. Knjige so zame pravi biser. Pravi zaklad znanja in širjenja obzorij. Brez njih si iskreno povedano, ne predstavljam življenja. Enostavno ne bi bila kdor sem danes. Moje mišljenje so v veliki meri spreminjale ravno knjige in zelo sem hvaležna vsem ljudem, ki se trudijo pisati knjige, ki govorijo o temah o katerih se na splošno ne govori veliko.

Na področju rastlinskega prehranjevanja je ogromno knjig, ki so polne verodostojnih informacij, podprtimi z verodostojnimi referencami. Jaz sem jih že prebrala zelo veliko in tako napolnila svojo zakladnico znanja o rastlinski prehrani. Veliko lažje se mi je spopadati z vprašanji okolice in veliko bolj sem samozavestna pri svojem življenjskem slog in enostavno vem, da delam pravilno.

Da pa tudi vi ne boste prikrajšani za zelo dobre informacije in da boste opremljeni z dobrim znanjem, ko pride do rastlinske prehrane in njenega vpliva na zdravje, pa sem sestavila seznam TOP 8 knjig o rastlinskem prehranjevanju, ki jih priporočam v branje ali pa celo kot obvezni del svoje domače knjižnice. Vse te knjige oz. vsaj nekatere od njih je dobro imeti doma saj so to knjige, ki se odprejo večkrat.

Pod vsako knjigo sem skopirala opis o knjigi iz že obstoječih strani in na koncu k vsaki dodala še svoje mnenje o knjigi. Se mi ni zdelo smiselno, da bi opis za vsako pisala znova in tako zgubila preveč dragocenega časa.

Kitajska študija-T. Colin Campbell PhD

Kitajska študija je knjiga, ki je temeljito pretresla medicinske in nutricionistične kroge po vsem svetu. Avtor v njej pojasnjuje mehanizme delovanja človeka (vpliv hrane na zdravje oziroma bolezen) in človeške družbe (medsebojno prepletenost prehranske, farmacevtske, medicinske  industrije, ter znanosti, šolstva in politike). Ponuja nam usodno pomembno orodje za preprečevanje in zdravljenje skoraj vseh bolezni in informacije o realnih zmožnostih sodobne farmacevtske medicine.
 
Dr. Campbell je ena največjih znanstvenih avtoritet na svetu; na njegove  raziskave ni imel vpliva nihče: ne industrija, ne oblast, ne lastne finančne koristi. Njegovo temeljno vodilo je iskanje resnice.

Uči nas, kako se z lahkoto spremenimo iz pasivnih »kupcev zdravja in daljšega življenja« v ljudi, ki si bodo zagotovili velikanske koristi, četudi že imajo napredovane kronične oz. avtoimunske bolezni,  vključno z rakom, diabetesom, multiplo sklerozo, lupusom,artritisom … Izid Kitajske študije štejem kot naš doslej največji prispevek k javnemu zdravju in zdravju posameznika in sem na ta zgodovinski prispevek izjemno ponosen. Knjiga bo aktualna, dokler bomo ljudje takšni,kot smo, kar pomeni, da bomo z njo osrečevali še veliko generacij.

Vir: http://felix.si/knjige-drugih-zalozb/10397-kitajska-studija-9789619092231.html

Moje mišljenje o knjigi

Bila je moja prva knjiga,ki sem jo na to temo prebrala in lahko povem, da se mi je v njej vse zdelo zelo logično. Bolj kot je narod jedel rastlinsko prehrano, manj je bilo pojavnosti novodobnih bolezni (Azijci) in obratno (ves zahodni svet).

Včasih je sicer knjiga malo težja za brati. Naj vas to ne odvrne. Preprosto preskočite kako poglavje,ki se vam ne zdi lahko za brati ali vas ne zanima. Kakor koli vam bo ta knjiga  dala zelo dober vpogled v znanstveni svet polen dokazov zakaj je rastlinska hrana tista, ki podpira dobro zdravje.

Kitajska študija-Kuharica-Leanne Campbell, Dr.Med

Kitajska študija-kuharica je polna koristnih nasvetov kako uporabljati nepredelana živila in kako z rastlinsko hrano zagotoviti vnos vseh potrebnih hranil. Jedi boste pripravljali hitro, neznansko uživali v izjemno bogatih okusih in lepem videzu. Knjiga ima 284 strani in več kot 120 receptov z barvnimi fotografijami.

Knjigo jenapisala Dr. Leanne Campbell, hčerka avtorja Kitajske študije, dr. T. Colina Campbella. Znanstvenica, mati dveh otrok, je pripravila recepte za hitro pripravljene jedi, skoraj brez dodane maščobe ali sladkorja, ki so všeč tudi otrokom. Recepti so nastajali v domači kuhinji, ob koristnih nasvetih družinskih članov.

Vir: http://www.vegan.si/novice/izsla-je-knjiga-kitajska-studija-kuharica/

Moje mnenje o knjigi

Lahko samo rečem, da je ta kuharica tudi zelo uporabna. Recepti so preprosti, iz znanih sestavin in tudi okusni. To je kuharica, ki jo imam že dolgo doma in sem jo tudi velikokrat odprla in dejansko uporabila recepte za svoja kosila. Je krasno nadaljevanje Kitajske študije, da se iz teorije prestavimo v prakso in začnemo tisto kar smo se naučili o prehrani tudi vnašati v svoje kuhinjo. Je pa tudi zasnovana tako, da so recepti brez dodanih olj. Komur manjkajo ideje kaj bi kuhal je to knjiga, ki bo zagotovo poskrbela za to, da boste v kuhinji ustvarili kakšno novo jed. Osebno sem bila najbolj navdušena nad omako iz indijskih oreščkov za katero prej nisem vedela in jo zdaj uporabljam velikokrat.

McDougallov načrt-John A. Mcdougall, Dr. Med

Eno najbolj krutih maščevanj v sodobni družbi se dogaja na najpomembnejšem področju– področju zdravja. 

Ogromne količine denarja, znanja in časa trošimo za zdravljenje, a bolj se zdravimo,bolj smo bolni. Naša bolezen in zdravljenje je vir velikanskih dobičkov. 

Strahotno se nam maščuje, ker namesto za zdravje skrbimo za bolezen, ker namesto za trajno in dokončno ozdravitev skrbimo za zdravljenje. 

Usodno se nam maščuje, ker smo skrb za prehrano in zdrav slog življenja, ki več kot v 90. odstotkih odloča o zdravju, psihofizični sposobnosti, uspehu in sreči, prepustili prehranski in drugim industrijam.

Neusmiljeno se nam maščuje slepo verovanje v pamet in vsemogočnost sodobne medicine ter zaupanje v sporočila farmacevtske in prehranske industrije, namesto da bi se sami naučili, kaj nam koristi.

Skrb za lastno zdravje je naravna, preprosta in učinkovita. Vsak med nami ima mogočno sredstvo za ohranjanje odličnega zdravja in tudi za ozdravitev – hrano.

V knjigi McDOUGALLOV NAČRT lahko preberete izkušnje in nasvete enega najuglednejših zdravnikov sodobnega časa. Z njegovim načrtom bo tudi vaša naloga, da si ustvarite odlično zdravje, hitro uresničljiva.

Knjiga ima 350 strani, vsebuje tudi več kot 100 receptov, ki nam bodo pomagali do zdravega in dolgega.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=shop&op=product&subop=show&productID=4735

Moje mnenje o knjigi

To je bila moja prva knjiga, ki sem si jo kupila in lahko povem, da jo še danes odprem in preberem kako poglavje, če malo pozabim že kako je točno pisalo notri. Osebno so mi knjige Dr. McDougalla zelo ljube in tudi on kot človek je res pravi pionir na področju rastlinske prehrane. Njegove knjige in recepti temeljijo na škrobnih živilih in tudi sam je s svojim načrtom prehranjevanja,ki temelji na škrobni rastlinski prehrani, pomagal že zelo velikemu številu ljudi, katerim je medicina znala predpisati samo zdravila in operacije.

Škrob je rešitev- John A. Mcdougall, Dr.Med in Mary McDougall

V poplavi knjig o zdravem prehranjevanju in hujšanju ima ta zagotovo posebno mesto, saj nas vrača k naravnim koreninam zdravega prehranjevanja, kjer je doseganje in ohranjanje zdrave teže zgolj posledica. Obilo znanstvenih dokazov iz različnih panog (medicine, nutricionistike, zgodovine, arheologije,biokemije…) bo mnoge bralce prepričalo, da smo ljudje naravni škrobojedci in daje škrob rešitev za številne zdravstvene težave, o čemer pričajo tudi številni praktikanti takšnega načina prehranjevanja.

Škrob je rešitev je dr. McDougall strnil vse svoje znanje in več kot 40-letne izkušnje zdravljenja.Knjiga ima 352 strani in vsebuje tudi čez 100 receptov za okusne izvirne jedi.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=shop&op=product&subop=show&productID=4781

Moje mnenje o knjigi

To knjigo sem si zaželela za svoj zadnji rojstni dan. Zelo mi je všeč, da je polna zgodb o ozdravitvi in izgubi odvečnih kilogramov. Poleg tega pa je polna koristnih informacij o tem zakaj so ogljikovi hidrati dobri za nas in zakaj so najboljši najboljši vir le teh ravno škrobna živila. Osebno tudi najbolj verjamem v to filozofijo saj že po svojem telesu opažam, da sem, kadar pojem škrobna živila, dlje časa sita in polna energije. Zame je škrob zakon. Lahko pojem velike porcije in ostajam vitka in zdrava. Tako, da za vse tiste, ki dvomite v ogljikove hidrate, je ta knjiga prava za vas.

Zdravi brez mleka in sira-Neal Bernard Dr.Med

Avtor, ameriški zdravnik Neal Barnard, je vodil številne raziskave učinkov prehrane na sladkorno bolezen, telesno težo in kronične bolečine; vodi programe preventivne medicine, zdrave prehrane in je pomemben znanstvenik, zaslužen za sprejetje rastlinske prehrane v smernicah za Američane. In pravi,da ste zdravi le, če se odpoveste mleku in siru.

Pravi, naj knjigo preberejo predvsem ljudje, ki imajo visok holesterol,visok krvni tlak, sladkorno bolezen, bolečine v sklepih, glavobole in ne najbolj zdrav videz kože.

Posebej opozarja na pice: v tradicionalnih italijanskih ga je le kanček, pice po svetu pa so obtežene s sirom.

Vir: https://www.misteriji.si/zdravi-brez-mleka-in-sira.html

Moje mnenje o knjigi

No…tudi to knjigo sem dobila za zadnji rojstni dan in po njej sem napisala tudi zapis z naslovom Ali je sir vaš prijatelj? V tej knjigi sem poglobila svoje znanje o mlečnih izdelkih,predvsem o siru. V knjigi je zelo lepo napisano zakaj vi lahko ljubite sir a on vam ljubezni nikakor ne more vračati. Lepo pa je tudi povzeto, kako mlekarski lobij manipulira s potrošniki, jih dela načrtno zasvojene in si tako zagotavlja, da boste po siru hrepeneli in se vedno znova vračali k njemu.Razkrit je tudi kaj je tisto v siru, ki povzroča vaše hrepenenje. Če ste eden izmed takih, ki se bori s svojimi kilogrami, vam bo ta knjiga v veliko pomoč

Rešite se zasvojenosti s hrano-Neal Bernard Dr. Med

V knjigi Rešite se zasvojenosti s hrano nam zdravnik in priznani medicinski strokovnjak dr. Neal Barnard razkriva skriti vzrok za našo zasvojenost z nezdravo hrano.Razloži nam namreč, da brzdanje našega neustavljivega hlepenja po čokoladi,piškotih, čipsu, siru, mesu in drugi nezdravi hrani ni povezano z močjo volje ali psihologijo, ampak z biokemičnimi procesi v našem telesu.

Na podlagi avtorjevih raziskav in raziskav drugih vodilnih raziskovalcev na večjih univerzah nam knjiga razkriva, s kakšno prehrano in spremembami v življenju lahko odpravimo ta nezdrava hlepenja. Namenjena je vsem, ki želijo shujšati,znižati holesterol, imeti več energije in končno prevzeti nadzor nad svojim zdravjem.

S pomočjo vsakodnevnih primerov, vprašalnikov in praktičnih nasvetov nam avtor razkrije:

  • osupljive nove uvide v kemične razloge za naše hlepenje,
  • sedem enostavnih korakov, s katerimi obrzdamo naše hlepenje in ukrotimo svoj apetit,
  • informacije o hlepenju otrok po sladkorju in nasvete, kako ga odpraviti,
  • tritedenski načrt za uspešen začetek,
  • sto okusnih veganskih receptov, s katerimi se bo naše telo osvobodilo začaranega kroga zasvojenosti z nezdravo hrano in nam pomagalo na poti do izgube telesne teže, boljšega zdravja in boljšega počutja.

Vir: http://www.vegan.si/novice/arhiv/predstavitev-knjige-resite-se-zasvojenosti-s-hrano/

Moje mnenje o knjigi

Dr. Neal Bernard mi je zelo simpatičen govornik  in vam priporočam, da si pogledate tudi kakšnega izmed njegovih predavanj, ki jih lahko najdete na kanalu youtube. To je človek, ki je v svoji karieri naredil že veliko dobrega za zdravje ljudi in eden izmed zdravnikov, ki mu je resnično mar za zdravje ljudi in želi le to izboljšati. Tudi to knjigo sem prebrala že dvakrat. Nimam jo še doma a si jo imam namen kupiti v kratkem saj je v njej polno koristnih informacij, ki jih je dobro imeti pospravljene doma na polici.

Ta knjiga vam bo odprla pogled na prehrano in zakaj se ne morete opreti določenim živilom. Potem pa boste našli tudi nasvete kako pravilno začeti dan, da boste preko dneva preprečilo hlepenje po nezdravih živilih in se tako počasi usmerili v bolj zdravo prehranjevanje brez zasvojenosti.

To vam lahko potrdim tudi iz lastnih izkušenj. Od kar jem zdravo rastlinsko prehrano, so moja hlepenja po sladkem skoraj da izginila in niti nimam več potrebe po nenehnem polnjenju notranjega užitka skozi hrano.Torej, če bi se radi naučili jesti bolj zdravo in se izogniti nezdravim hrepenenjem, je ta knjiga zagotovo za vas.

Proteinoholik-GarthDavis, Dr. Med

Proteinoholik je knjiga za vse večne čase. Gre za knjigo, ki enkrat za vselej opravi s prehranskimi miti, ki so nas naredili bolj bolne kot kadarkoli prej. To je knjiga, ki vam bo pomagala shujšati in ohranjati idealno telesno težo,preprečiti številne bolezni in jih celo odpraviti. Knjiga, ki bi jo moral imeti na svoji polici vsak ljubitelj zdravja, in ki bi jo moral svojim pacientom predpisati vsak zdravnik.

Beljakovine niso ključ do izgube odvečnih kilogramov – še več, so eden najbolj pomembnih dejavnikov, ki prispevajo k epidemiji debelosti.Živalske beljakovine so tesno povezane s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom, srčno-žilnimi obolenji in rakom. Ogljikovi hidrati niso naš sovražnik –so vir energije in osnovno hranilo v prehrani ljudi, ki živijo najdlje nasvetu.

Dr. Davisovi zaključki so podprti s številnimi, najbolj verodostojnimi, t.i. peer review znanstvenimi raziskavami, ki so bile v več letih izvedene v različnih državah: meso – in ne ogljikovi hidrati – povzroča vnetna stanja; imunski odziv, ki lahko postane kroničen in povzroči praktično vsako kronično bolezen, vključno s srčno-žilnimi obolenji in rakom.

Dr. Davis na vsa ta spoznanja odgovarja z jasno rastlinsko rešitvijo, ki združuje vse kar vemo o človeški biologiji, dokaze iz najbolj zdravih družb na svetu in strokovno znanje o zdravstvenih medijih in njihovem popačenem sporočanju. Dvotedenski jedilnik vas bo popeljal v prehrano, ki temelji na svežem polnovrednem sadju in zelenjavi, skupaj z oreščki, semeni, stročnicami in žitaricami.

Avtor med drugim tudi razkriva vse “znanstvene” trike,ki se jih poslužujejo nasprotniki rastlinske prehrane. Razumeli boste znanstvene debate o učinkih živalskih beljakovin in končno vedeli, kako interpretirati izsledke neskončnih kontradiktornih raziskav in zavajajoče naslove v revijah. Končno boste lahko samozavestno vedeli, kako lahko sami zase sklepate najbolj zdrave odločitve in uživate v izjemnem olajšanju, da lahko sami pridete do lastnih zaključkov. Celo če ste certificirani »beljakovinski odvisnež«, bo dr. Davis vaše okrevanje spremenil v jasen in enostaven proces,ki bo za vedno spremenil vaše življenje.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=shop&op=product&subop=show&productID=4911

Moje mnenje o knjigi

Mislim, da po zgornjem opisu ne rabim več pretirano zgubljati besed. Zelo dobra knjiga, ki sem jo brala na plaži ob morju. Sicer je bila občasno malo težka saj je v njej veliko omenjenih študij, ki se malo vlečejo a so še zelo potrebne, da utišajo še tiste največje dvomljivce, ki mislijo, da so beljakovine najbolj pomemben dejavnik, ki ga moramo vnesti s hrano. Zelo mi je všeč tudi sama zgodba avtorja, ki je rezultate z drugačno prehrano dosegel sam in iz svoje izkušnje kot zdravnik šel na čisto drugo pot z željo pomagati ljudem do dobrega zdravja.

             

Hrana za mir-Will Tuttle                      

Hrana za mir je bila poimenovana za najpomembnejšo knjigo 21. stoletja, saj postavlja temelje za novo družbo,zasnovano na resnici o medsebojni povezanosti celotnega življenja na Zemlji.Gre za prvo knjigo, ki razjasni nevidne povezave med našo prehrano in med izvorom širšega razpona problemov – psiholoških, socialnih in duhovnih, ko ttudi zdravstvenih in okoljskih. Razkrije učinkovite načine, kako lahko te probleme odpravimo in prispevamo k pozitivni preobrazbi zavedanja človeštva.
Ključ za resnično razumevanje sveta, v katerem živimo, se skriva v dojemanju daljnosežnih posledic naših prehrambenih navad.Čeprav mnogi razpravljajo o tem, katera prehrana je najboljša za zdravje in dolgo življenje, to delo ne govori o prehrani na ta običajen način. Knjiga raziskuje globoke družbene in duhovne posledice naših prehrambenih navad in mentaliteto,ki jih podpira. V knjigi boste izvedeli, kako narediti pozitivne spremembe, ki bodo izboljšale vaše počutje, razvile modrost in izobilje ter zmanjšale vaš ekološki odtis na Zemlji.

Vir: https://www.bukla.si/knjigarna/sport-in-zdravje/zdravo-zivljenje-in-alternativna-medicina/hrana-za-mir.html

Moje mnenje o knjigi

To je zame knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak, ki išče duhovni smisel v življenju, bi rad pomagal svetu, da postane le ta boljši kraj in bi rad, da na svetu zavlada mir. Osebno sem jo prebrala dvakrat in vsakič sem zvedela kaj novega. Ker sem tudi sama velik iskalec duhovnega smisla mi je bila ta knjiga zelo dana na dušo. Odprla mi je nova obzorja in mi objasnila povezavo med prehranskimi navadami in kako s tem vplivamo na svet.

Knjiga je napisana zelo logično in jasno. V kolikor vam je sama energija in kako se ta prenaša med nami jasno, boste hitro dojeli, da to kar piše v knjigi popolnoma drži. Will Tuttle pa je tudi že dvakrat obiskal Slovenijo in njegovo predavanje prav tako lahko najdete na kanalu youtube.

Tako. To je seznam mojih TOP 8 knjig, ki sem jih prebrala sama in priporočam, da jih preberete tudi vi. Poleg teh pa je na trgu še kar nekaj drugih knjig na temo rastlinskega prehranjevanja, ki sem jih tudi že kar nekaj prebrala. A o kakšni drugi pa bomo govorili mogoče v kakšnem drugem blog zapisu. 

Lahko vam obljubim, da so te knjige res vredne vašega časa in v kolikor jih boste prebrali in začeli upoštevati v svojem življenju kar piše notri, vas zagotovo čaka dolgo in zdravo življenje

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

2
0
0
0
0