Lifestyle

Z rastlinsko prehrano do bolj sočutnega in zdravega življenj

O veganski oz. rastlinski prehrane se danes govori že ogromno. Danes vam bom v tem blogu objasnila razloge zakaj sem se jaz odločila za veganstvo in kako je to vplivalo name.

Ko sem bila stara šest let sem se odločila, da ne bom več jedla mesa, saj se je takrat za to odločila moja mami in jaz sem jo kot nekoga, ki mi je bil vzor, posnemala. Danes vem, da sem to zavedanje prinesla s seboj, saj sem bila po besedah moje mami zelo odločna in nikoli več nisem jedla mesa, od tistega dneva naprej. Skozi življenje se nisem veliko spraševala o tem.

Enostavno sem vztrajala v takšnem načinu življenja, saj sem v sebi čutila, da je tako prav. Kasneje, ko sem bila že odrasla, sem nekega dne naletela na video, ki je prikazoval kako živijo živali na farmah in prvič sem dojela, da predstavljajo mleko in jajca še večje trpljenje za živali. V času pred tem se mi je vedno zdelo nenavadno zakaj bi nekdo zavračal mleko in jajca saj žival ne umre. Kako sem se motila in kako sem jokala kot dež, ko sem videla kaj se dogaja s kravami in kokošmi za to, da mi uživamo te izdelke. Kokoši so natlačene v kletkah kjer se ne morejo premikati. Uboge reve so tako živčne, da si pulijo perje in kljuvajo druga drugo. Krave mlekarice so umetno oplojene in ko se teliček rodi ji ga vzamejo, da ne bi bil mleka, ki je namenjen za ljudi. Krava joka za svojim mladičkom dneve in dneve. Dnevno morajo te krave dajati enormne količine mleka, ki ga v svojem naravnem življenju ne bi dajale svojim mladičkom, kar jih dolgoročno popolnoma izčrpa. Na koncu ne morejo niti hoditi več, ker imajo tako slabe kosti in jih na silo odpeljejo v klavnico, kjer jih čaka gotova smrt. O tem bi lahko napisala še ogromno ampak vas ne bom morila s takimi informacijami. V kolikor bi radi o tej temi izvedeli več, mi lahko vedno pišete in potrudila se bom, da vam odgovorim čim bolje. Ker pa je to blog kjer se počutimo dobro, vam bom raje opisala svoje pozitivne izkušnje, ki sem jih bila deležna na tem potovanju v veganstvo.

Več energije

Ko sem poleg mesa opustila mlečne izdelke in jajca, se je moje počutje dvignilo v višave. Počutila sem se bolj prirojeno z več energije. Po obrokih sem se počutila manj utrujeno, prebava je postala boljša. Nisem več potrebovala toliko spanca kot prej in bolj sem se počutila povezana sama s seboj saj sem v sebi nosila zavedanje, da sem spregledala in ukrepala v tej smeri. Ta občutek me spremlja še danes in čutim olajšanje, da ne sodelujem v tej hladni, brezsrčni industriji.

Ko se maščobe topijo

Kar naenkrat sem opazila, da je maščobe okoli trebuha vedno manj. Kilogrami so šli navzdol brez posebnega truda. Ko sem oblekla ozko obleko, sem se počutila krasno saj se razni hribčki okoli mojega trebuha niso več videli. Bila sem presenečena, kako je enostavno zgubiti kilograme kljub temu, da nisem jedla manj kot običajno, le živila so bila na rastlinski osnovi. Zdaj sem lahko jedla normalno in ohranjala zadovoljivo težo. Zame je tovrstna prehrana krasna za vzdrževanje zdrave teže zaradi katere se veliko bolje počutim v svoji koži

Nov vetrič

Ko sem se odločila za to pot, je bilo v kuhinji super zabavno. Bila sem navdušena, ko sem odkrivala nove recepte, preizkušala nove jedi in se učila kako določene sestavine živalskega izvora zamenjati z rastlinskimi, da bo jed še vedno dobra. To obdobje je bilo polno novosti, ki so mi dobro dele. Sem namreč človek, ki se težko zadovolji z vsakdanjo rutino in vedno iščem načine, kako življenje popestriti. O tej prehrani sem se naučila ogromno skozi razne knjige in tako obogatila zakladnico znanja in razširila obzorja.

Zdravje

Že prej, ko sem bila vegeterijanka, sem bila zdrava. A ko sem postala veganska, so bili še ti problemi preteklost. Včasih sem vsako zimo vsaj en teden imela zoprn prehlad. Zdaj se mi prehladi sicer še vedno zgodijo a se tudi ustavijo v treh dneh. Kdaj sem nazadnje imela vročino pa težko povem ker je od tega že toliko časa, da sem pozabila kako je biti bolan. Seveda je tudi pri tej prehrani pomembno, da ješ uravnoteženo in posegaš po nepredelanih živilih. Namreč tudi kot vegan človek lahko živi zelo nezdravo in nikakor ne pomeni, da si avtomatsko na zdravi prehrani, ko preklopiš na rastlinski pogon. Ob tej priložnosti vas pozivam, da si prenesete knjižico receptov, ki vam jo ponujam brezplačno. V njej boste našli tri okusne ideje za zajterk, kosilo in večerjo. Poskusite kak obrok, ki ste ga do sedaj pripravljali z živalskimi sestavinami (mlečni izdelki, jajca, meso), nadomestiti z rastlinsko različico in opazujte svoje počutje. Kako se počutite, ko ustanete od mize. Imate še vedno dovolj energije? Ste manj zaspani? Poslušajte svoje telo. Ta vam vedno da jasne odgovore, če se ga naučite poslušati.

Ker sem sočuten človek in se trudim tako tudi delovati, je bila odločitev, da preklopim na rastlinsko prehrano edina pravilna. Živali so zame živa bitja, ki prav tako čutijo kot mi in si zaslužijo živeti svoje naravno življenje brez našega poseganja v to. Da ne bo pomote. Nikakor ne želim diskriminirati nikogar, ki je vsejedo prehrano. To je izključno moj pogled na zadeve in vse kar si želim je to, da delim z vami svoje izkušnje in znanja, ki sem si jih nabrala na tem področju in tako v upanju opogumiti koga izmed vas, da poskusi mogoče kak dan v tedno narediti veganski ali pa samo kak obrok. Vse šteje. V svoji knjižici receptov, ki vam jo ponujam brezplačno, sem tudi navedla nekaj dejstev, kako lahko pomagamo naravi, če se odločimo v svoje prehranjevalne navade vnesti več rastlinskih obrokov, saj je živinoreja velik osnaževalec okolja.

Torej, to je moja izkušnja. Imate tudi vi kakšne pozitivne izkušnje z rastlinsko prehrano. Vabim vas, da svoje misli zapišete spodaj v komantar.

 

Article written by:

V življenju rada iščem naravne rešitve, ki pomagajo do boljšega počutja in skrbi za živali in okolje.

0
0
0
0
0